Életforma.hu

GASZTRO

Levesek lédús gyümölcsökből és zöldségekből

Schiller Lívia és Schiller György Mindenki szakácskönyve című könyvükben többek közt olyan levesek receptjeit ajánlják a konyha tündéreinek, melyek desszertként vagy előételként különleges komponensei lehetnek egy kiadós ebédnek. Az alább felsorolt három leves zöldségek és gyümölcsök ízes egyvelegei. 

Schiller Lívia és Schiller György Mindenki szakácskönyve című könyvükben többek közt olyan levesek receptjeit ajánlják a konyha tündéreinek, melyek desszertként vagy előételként különleges komponensei lehetnek egy kiadós ebédnek. Az alább felsorolt három leves zöldségek és gyümölcsök ízes egyvelegei. 

Almaleves

Hozzávalók:

50 dkg savanykás alma

2 dl tejföl

2 evőkanál liszt

1 evőkanál citromlé

egy darabka fahéj

cukor ízlés szerint

Először meghámozzuk, és félbevágjuk az almát, kiszedjük a magházat, és az így kapott gyümölcshúst gerezdekre vágjuk. A szeleteket citromos vízbe tesszük, amit egy kevéske fahéjjal valamint cukorral ízesítünk, és egy csipetnyi só hozzáadása után puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy a gerezdek ne főjenek szét! Ezek után lisztel elkevert tejföllel behabarjuk, cukrot és citromlevet adunk hozzá, majd miután jól lehűtöttük, tálaljuk.

Meggyleves

Hozzávalók:

50 dkg meggy

egy csipetnyi só

cukor ízlés szerint

negyed liter tejföl

2 csapott evőkanál liszt

egy darabka fahéj

A meggyeket kimagozzuk, de egy párban benne hagyhatjuk a magokat, mivel azok különleges ízt kölcsönöznek a levesnek. 1 liter vízhez hozzáadunk egy kis sót, cukrot, fahéjat, és miután felforrt az elegy, beledobjuk a meggyeket. Folytonos kevergetés közben beleöntjük a liszttel vegyített tejfölt, és egy kicsit tovább forraljuk. Ha kell, még egy kevés cukrot hozzáadhatunk.

Hideg uborkaleves    

Hozzávalók:

1 salátauborka

fél liter aludttej vagy tejföl

1-2 dl tej

kevés ecet

mustár

cukor

1 csomó zöldhagyma

zöldpaprika

paradicsom kapor

Az aludttejet, tejet, mustárt, cukrot, ecetet és sót összekeverve megkapjuk a levet, melybe belerakjuk a meghámozott, karikára vágott uborkát, a finomra vágott kaprot és a hagymát. Egy kevés zöldpaprika és vékonyra szeletelt, hámozott paradicsom még ízletesebbé teszi a levest. Az elegyet nem kell megfőzni, így, hidegen tálalandó. 

Forrás: Schiller Lívia, Schiller György: Mindenki szakácskönyve, Holló és Társa Könyvkiadó


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.