Schiller Lívia és Schiller György Mindenki szakácskönyve című könyvükben többek közt olyan levesek receptjeit ajánlják a konyha tündéreinek, melyek desszertként vagy előételként különleges komponensei lehetnek egy kiadós ebédnek. Az alább felsorolt három leves zöldségek és gyümölcsök ízes egyvelegei.
Almaleves
Hozzávalók:
50 dkg savanykás alma
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 evőkanál citromlé
egy darabka fahéj
cukor ízlés szerint
só
Először meghámozzuk, és félbevágjuk az almát, kiszedjük a magházat, és az így kapott gyümölcshúst gerezdekre vágjuk. A szeleteket citromos vízbe tesszük, amit egy kevéske fahéjjal valamint cukorral ízesítünk, és egy csipetnyi só hozzáadása után puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy a gerezdek ne főjenek szét! Ezek után lisztel elkevert tejföllel behabarjuk, cukrot és citromlevet adunk hozzá, majd miután jól lehűtöttük, tálaljuk.
MeggylevesHozzávalók:
50 dkg meggy
egy csipetnyi só
cukor ízlés szerint
negyed liter tejföl
2 csapott evőkanál liszt
egy darabka fahéj
A meggyeket kimagozzuk, de egy párban benne hagyhatjuk a magokat, mivel azok különleges ízt kölcsönöznek a levesnek. 1 liter vízhez hozzáadunk egy kis sót, cukrot, fahéjat, és miután felforrt az elegy, beledobjuk a meggyeket. Folytonos kevergetés közben beleöntjük a liszttel vegyített tejfölt, és egy kicsit tovább forraljuk. Ha kell, még egy kevés cukrot hozzáadhatunk.
Hideg uborkalevesHozzávalók:
1 salátauborka
fél liter aludttej vagy tejföl
1-2 dl tej
kevés ecet
mustár
cukor
só
1 csomó zöldhagyma
zöldpaprika
paradicsom kapor
Az aludttejet, tejet, mustárt, cukrot, ecetet és sót összekeverve megkapjuk a levet, melybe belerakjuk a meghámozott, karikára vágott uborkát, a finomra vágott kaprot és a hagymát. Egy kevés zöldpaprika és vékonyra szeletelt, hámozott paradicsom még ízletesebbé teszi a levest. Az elegyet nem kell megfőzni, így, hidegen tálalandó.
Forrás: Schiller Lívia, Schiller György: Mindenki szakácskönyve, Holló és Társa Könyvkiadó