Életforma.hu

GASZTRO

Mandulás Répatorta

Biztosan mindenki ismeri a nyuszikás répatortás viccet. Anno azt hittem, hogy a répatorta csak a képzelet szüleménye, de tévedtem. Íme a finom ínyencség receptje. 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg zsenge sárgarépa

25 dkg cukor

1 késhegynyi só

1 egész citrom reszelt héja

6 tojássárgája

6 tojásfehérje

30dkg hámozatlan reszelt mandula

10 dkg teljes őrlésű búzaliszt

A díszítéshez:

 15 dkg baracklekvár-bevonat

15 dkg fondant vagy tojásfehérjemáz

60 dkg pirított, lapokra reszelt mandula

Elkészítése:

A megtisztított répát nagyon finomra reszeljük. A cukor harmadrészét, a sót és a reszelt citromhéjat a tojássárgájával habosra keverjük. A tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá keverjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A reszelt mandulát elkeverjük a teljes őrlésű búzaliszttel és a répával. A tojáshabnak először a harmadát forgatjuk össze a tojássárgája masszával, majd hozzáadjuk a többit, és ráöntjük a mandulás keveréket. A masszát óvatosan összekeverjük, és az előkészített formába töltjük. A középső sínen kb. 55 percig sütjük. Éjszakán át pihentetjük, majd kiborítjuk a formából. A baracklekvárt felmelegítjük, és szitán áttörjük. A torta felszínét és szélét megkenjük a forró barack-lekvár bevonattal, majd a felszínt megkenjük fondant-nal vagy tojásfehérje mázzal is, a szélét pedig meghintjük a pirított, lapokra reszelt mandulával.

Tippek

 A répát nagyon finomra kell reszelni. Ha durvára vagy hosszú szálúra reszeljük, a tortát nehéz lesz szeletelni.

Mielőtt a tortát a formából kiborítanánk, egy éjszakán át pihentetni kell, mégpedig sima alsó lapjával lefelé.

 


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.