Életforma.hu

GASZTRO

Martinis lazacsteak, fóliában sült színes zöldségekkel - igazi olaszos!

Aki a busójárás és a farsangi fánk magyar hagyományain kívül valami különlegesebbre vágyik, az feldobhatja a karneváli szezont ezzel  ízletes, olaszos fogással. Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású chef-jének lazacos receptje. Jó étvágyat!

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db, 20dkg-os bőrös lazacsteak;
  • 2 dl száraz Martini;
  • 10 g rózsabors;
  • 15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz);
  • 2dl zöldség alaplé;
  • 2dl főzőtejszín;
  • néhány gerezd fokhagyma;

köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktél paradicsom; só, bors

A lazac elkészítése:

A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel.  Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz. Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket!  A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb. Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.