A csekély kalóriatartalmú, lédús, könnyen emészthető spárga a hagymafélék rokona, sokoldalúan felhasználható.
Főételként, körítésként, sőt ízesítésre is kiváló. Sokféle - A-, B1-, B2-, B6-, niacin (vízben oldódó B3-), folsav-, pantoténsav- (mindkettő a B-vitamin csoport tagja), C-, E-, K-vitamint és ásványi anyagot - káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, cinket - tartalmaz, és nyomelemek - többek között molibdén, fluor, szilícium -, valamint értékes aminosavak - köztük a karcsúsító aszparaginsav - is megtalálhatók benne. A spárgában sok a glutation (GsH) is, amely a sejtképzési folyamatokban is fontos szerepet játszó antioxidáns. A spárga lúgos kémhatása révén semlegesíti a szervezet esetleges savasságát.
Friss spárga április közepétől június végéig-július elejéig kapható. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még nem bújt ki a földből, a fehéres-lilás színűt akkor, amikor már kezd kibújni, és a felszín felett zöld színűvé lesz a napfény hatására, ilyenkor már klorofillban is gazdag, s még több benne a C-vitamin és a karotin.
Számos gyógyhatását - például enyhe hashajtó, és eredményes a fogfájás ellen is - már az ókorban ismerték. Hatékony vízhajtó, így segít a szervezet méregtelenítésében, tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását, kedvezően hat a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre. Köszvény ellen is ajánlott - kisebb mennyiségben -, eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket. Vértisztító, jótékony hatású a bőrre, ekcéma ellen is eredményes lehet. Elősegíti belső elválasztású mirigyek működését. Mivel e hatásai elsősorban nyers állapotában érvényesülnek, így érdemes nem csak főtt ételként fogyasztani - nyersen is ehető -, vagy gyümölcscentrifugával spárgalevet készíteni.
Az elmúlt héten indított receptversenyünk folytatódik. Ezen a héten spárga recepteket várunk olvasóinktól. Érvényes az a nevezés, ami a mailto:nyerorecept
Érdemes velünk tartani, mert remek ételeket ismerhet meg, megoszthatja kedvenceit másokkal és értékes nyereményekkel lehet gazdagabb!