Almás-mákos pite
Elkészítési idő: 120 perc
Energiatartalom: 1 tepsi: 8900 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 35 dkg finom liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 20 dkg vaj
- 40 dkg eperlekvár
- 60 dkg darált mák
- 10 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg mazsola
- 15 db alma
- 3 dl tejszín
A sütést mindenképpen a töltelék és az alma előkészítésével kezdem, ez ugyanis időigényesebb és aprólékosabb elfoglaltság, mint a tészta begyúrása. Az őrölt mákot összekeverem fél liter meleg vízzel, 6 evőkanál mézzel és a fahéjjal. Folytonos keverés mellett rövid ideig hevítem – óvatosan, mert könnyen odaég! Hozzáadom a mazsolát, és hagyom hűlni, mielőtt hozzákeverek 2 tojást. Ha a mákos masszánk elkészült, nekilátok az „alma hadműveletnek”: meghámozom, félbevágom és kicsumázom a gyümölcsöket.
Mindegyiket sűrűn beirdalom, csaknem teljesen átvágva a gyümölcsöket, hogy könynyebben átsüljenek. Ezek után jöhet a tészta: a sütőporral kevert lisztet gyúródeszkára öntöm, a közepén kialakított mélyedésbe beleteszem a cukrot, a vaníliás cukrot, a 2 tojást, és a vaj felével lágy tésztává gyúrom. (Ha nem elég lágy, még öntök hozzá fél-egy dl tejet.) A tésztát lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtom, hogy egy tepsit kibélelhessek vele, majd óvatosan a kivajazott tepsibe teszem.
Higgyék el,csak első olvasásra tűnik nehéznek; ha a tészta megfelelő állagú, akkor ez egyemberes művelet.
Nem marad más hátra, mint hogy „felöltöztessem” a tésztát. Egyenletesen megkenem eperlekvárral, erre helyezem a mákot. Az almákat szépen elrendezem a mák tetején, kissé benyomkodva a masszába. Előmelegített sütőben 200 fokon (8 fokozatú gázsütőben 5-ösön) 45- 50 percig sütöm. A sütés befejezése előtt 15 perccel a maradék 10 dkg vajat felolvasztom, összekeverem a 4 evőkanál mézzel, és ezzel a keverékkel megöntözöm az almát. A felhabosított tejszínnel tálalom.
Jó Étvágyat!
forrás: videkíze.hu