Életforma.hu

GASZTRO

Ne örülj, ha gyorsan hozzák ki az ételt!

"Csak frisset eszem" - mondják az egészséges táplálkozás, a wellness életszemlélet élharcosai. Ha bevásárol a piacon csupa friss áruból, megbízható kereskedőtől és otthon frissen elkészíti - akkor valóban helytálló a kijelentés.

"Csak frisset eszem" - mondják az egészséges táplálkozás, a wellness életszemlélet élharcosai. Ha bevásárol a piacon csupa friss áruból, megbízható kereskedőtől és otthon frissen elkészíti - akkor valóban helytálló a kijelentés. De, ha nem, s ha étterembe, pláne gyorsétterembe megy - akkor többnyire csak a frissesség illúzióját kapja azzal, ha "frissensültet" választ, amit frissen (értsd gyorsan) tesznek elé.

A konyhaművészetet komolyan és igényesen gyakorlók számára a frissesség ugyanis pontosan ugyanazt jelenti, mint fenti háziasszonyunk számára: friss alapanyagokból, frissen elkészítve. Ezt viszont nem lehet olyan gyorsan találni. Az elkészítéshez ugyanis - még a legprofibb szakács számára is - idő kell.

A másik csapda, hogy tudnunk kell, melyik alapanyag lehet valóban friss. Persze nem csupán azokra az alapanyagokra kell koncentrálni, amelyeknek Magyarországon éppen szezonja van. Ma már szinte korlátlan a beszerzési lehetőség, elsősorban Európából. Friss zöldséget, földön termő gyümölcsöket egész télen találni Dél-Európa üvegházaiban. Orientációul azt érdemes figyelni, mi kapható a piacokon. Ma már sok igényes szakács szinte naponta jár a piacra, friss áruért, vagy olyan stabil kereskedői kapcsolatrendszert alakított ki, amelyik helybe szállítja a termékeket. Sokan maguk nevelik nyáron a különböző fűszernövényeket, hogy azok is valóban frissen kerüljenek az ételbe. Nyáron a bazsalikom, a kakukkfű, a majoránna illata az étterem körül - biztató jel a valódi frissességre.

Ám ne essünk túlzásokba sem. Nem csupán a frissensültek lehetnek frissek. Az étlapon "készételként" szereplő fogások jó része éppen azért készül el még ebéd- és vacsoraidő előtt, mert az ízeknek össze kell érniük.

Az igényes étteremben azonban a köretek jó részét is frissen készítik, tehát ha a készételre is várni kell - az is jó jel. Ma már egyébként nem divat a fogások készítési mód szerinti megkülönböztetése az étlapon, így orientációul igazán az szolgálhat, mennyit kell várni a fogásra.

Ha tele van az étterem, akkor természetes, hogy várni kell. Ha nincs tele, s mégis várni kell, illetve aperitifet, hideg előételt, levest ajánlgat pincérünk - akkor reménykedhetünk: valóban frisset kapunk, frissen készítve.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.