Életforma.hu

GASZTRO

Nyári rakottas

Amikor beköszönt a kánikula, sokan szembesülnek azzal, hogy kevesebb étellel is beéri a szervezetük, és a könnyebb fogásokat választják szívesebben. Nyáron a természet nagyon sok ízes, lédús gyümölccsel elkényeztet bennünket, de azért néha bizony kell valami tartalmasabb étel is a gyomorba. Nem kell feltétlenül óriási lakomákra gondolni, de a tápanyagbevitel szempontjából jó, ha ügyesen sakkozunk a fehérje-szénhidrát párossal. Ám akkor sincs veszve minden, ha a húst nem szívesen tesszük a tányérunkra.

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol és 1 fej brokkoli
  • 1 doboz gabona fasírtpor – magyaros
  • 150 g rizs
  • 150 g reszelt sajt
  • 1 nagy pohár tejföl
  • Sajtos nyári rakottas, Kép: Arterego

A rizst készre főzzük. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A fasírtport az előírásnak megfelelően vízbe áztatjuk, fűszerezni nem szükséges. Amikor mindent készre főztünk, kezdődhet a rétegek összeállítása.

Képzeld!
A gabona alapú fasírtporokkal nagyon sok ételben helyettesíthetjük a húst, például a milánói makaróniban, a töltött zöldségekben is.

Először a karfiol és a brokkoli felét helyezzük váltakozva a tepsi vagy tűzálló tál aljára, erre jön a rizs fele, majd a fasírt alap. Ennek a tetejét meglocsoljuk egy kis tejföllel, majd újra rizs, és a tetejére a maradék zöldség. A többi tejföllel jól beborítjuk, és mehet a sütőbe. 180 fokon 20 percig sütjük. Az utolsó 5 percben a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, aranybarnára pirítjuk.

Ugye milyen egyszerű? Akár cukkinivel, padlizsánnal, patisszonnal vagy zöldbabbal is kipróbálhatjuk ezt a remek fogást, a variációk száma szinte végtelen!

Ma már nem csak a vegetáriánusok használják szívesen a húspótló készítményeket, hiszen praktikus felhasználhatóságuk miatt a hagyományos konyhát vivő háziasszonyok nagy kedvence is lehet egy-egy termék. És hogy mitől lehet hasznos a kamra polcán például egy gabonából készült fasírtpor? Néhány érv mellette: a friss hússal ellentétben bármikor a rendelkezésünkre áll, sokáig eltartható, egészséges összetevőkből készítik, sokféleképpen variálhatóak.

Élvezzük a nyarat, könnyedén, könnyű finomságokkal! Ezt kívánja az Arteregótól Freund Judit, a rakottas megálmodója.

Még több recept itt!

Ha ez ízlett, próbálj ki egy másik nyári zöldséges receptet

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.