Életforma.hu

GASZTRO

Őszi vitamin kisokos: így várjuk felkészültebben a telet

A vitaminturbóhoz ajánlunk egy zöldturmix-receptet is!

Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitamin készleteinket is télre. Minél tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és válogatjuk meg az alapanyagokat, annál jobban fel tudjuk vértezni immunrendszerünket a különféle vírusos megbetegedések vagy a szezonális nátha ellen. Sokféle őszi zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, amelyek tele vannak A-, B-, C-, D- vagy épp P-vitaminnal. Ráadásul változatosan lehet őket elkészíteni: levesként, salátaként, főtt vagy sült ételként is az asztalra kerülhetnek. Sőt, készíthetünk belőlük turmixot vagy smoothie-t is. Hasznos tudnivalók következnek most az őszi vitaminturbóról, és még egy séf által ajánlott finom zöldturmix-recepttel is gazdagabbak lehetünk.

Még október és november is bővelkedik olyan zöldségekben és gyümölcsökben, amelyek tele vannak vitaminnal és számtalan formában elkészíthetők. Tél felé közeledve érdemes ezekből többet fogyasztani, hiszen immunrendszerünk erősítéséért akkor tehetünk a legtöbbet, ha tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és a lehető legtöbb vitamint és nyomelemet természetes úton visszük be szervezetünkbe - állítja Csécsényi Zoltán, a soproni Fagus Hotel executive séfje. Nézzük át most, hogy milyen jótékony hatással bírnak az őszi zöldségek, gyümölcsök, és miért jó, ha ezekre építjük őszi vitaminkúránkat.

Az őszi zöldségek tele vannak vitaminnal (Foto: Pexels.com)

Ezekben az őszi zöldségekben biztosan nem fogunk csalódni

Felsorolni is nehéz, hányféle zöldségnek van szezonja október környékén, ami mind fontos C-vitamin-forrás. Ez az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen vitamin növeli szervezetünk ellenállóképességét, támogat a kórokozók elleni harcban, csökkenti a gyógyulási időt, és jelentős a bőrvédő szerepe, ami testünk elsődleges védvonala.

  • Többek között ilyen C-vitaminban gazdag, sokoldalúan elkészíthető zöldség a karalábé, amely főzve, sütve, töltve vagy rakottan egyaránt nagy népszerűségnek örvend.
  • Ugyanilyen jól hasznosítható a kelbimbó is, amely egyébként rákellenes tápanyagokban is bővelkedik.
  • A brokkoli is egyre kedveltebb zöldség a hazai gasztronómiában, a C-vitamin mellett K-vitamint is tartalmaz, amelynek hiánya kalciumvesztéshez és ezáltal a csontok törékenységéhez vezethet.
  • Ne feledkezzünk meg a sütőtökről sem, amely nem csak azért favorit, mert nagyon magas a C-vitamin-tartalma, és káliumtartalma miatt vértisztító hatású, vagyis őszi tisztítókúra egyik alapja lehet, hanem mert krémlevesként ugyanolyan ízletes, mint sütve egy kis mézzel lecsorgatva.
  • A vöröskáposzta pedig igazi aduász, hisz C-vitaminon kívül rengeteg A- és B-vitamint tartalmaz. Fogyaszthatjuk párolva, savanyítva vagy salátaként, és még télre is el lehet tenni.

Az immunrendszerünk is hálás lesz, ha ezeket az őszi gyümölcsöket fogyasztjuk

Ha őszi gyümölcsökről van szó, legtöbbünknek rögtön az alma, a körte, a szilva vagy a szőlő jut eszébe. Ezek mindegyike bőven tartalmaz C-vitamint, és nem csak frissen fogyasztva jóízű csemegék, hanem szárítva, levesben, salátában és süteménybe töltve is finomak. Természetesen nem mindegy, hogy a gyümölcsös ételeket hogyan készítjük el, hiszen fontos, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszunk, ami terheli a szervezetet, gyengíti az immunrendszert.

  • A körtének a C-vitamin mellett magas a vas-, kálium- és foszfortartalma, ezek jó hatással vannak az idegrendszerre, és segítenek a vérszegénységben szenvedőknek, valamint a savproblémákkal küzdőknek is.
  • Az érett birsalmában sok P-vitamin is van, ami szintén antioxidáns hatású, véd a fertőzésekkel szemben. Ráadásul ez a gyümölcs jó étvágyat csinál, ezért betegeknek is kifejezettnek ajánlott.
  • Fajtától függően szilvát már nyár végétől is szedhetünk, és egészen október végéig szezonja van. Hazánkban nem véletlenül népszerű ez a gyümölcs, hisz A-vitaminon és béta-karotinon kívül olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, a kálium, a vas vagy a fluorid.
  • Egyik örök kedvenc a dió, és ez nem véletlen. Önmagában fogyasztva is ízletes, emellett főételek, saláták, desszertek hozzávalója lehet. Gazdag káliumban, foszforban, cinkben és rézben, valamint sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ezért csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét.

Ne feledkezzünk meg a folyadékról sem

A Fagus séfje szerint bármennyi vitaminnal is próbáljuk meg erősíteni immunrendszerünket, gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékról. Ha azt szeretnénk, hogy szervezetünk meghálálja a gondoskodást és egészségesen működjön, naponta nagyjából 2-3 liter folyadékot kell innunk. Természetesen a legegészségesebb az ivóvíz, de fogyaszthatunk többek között frissen préselt gyümölcsleveket, zöldség- vagy gyümölcsturmixokat, teákat, gyógyteákat is. A megfelelő mennyiségű vízbevitel nemcsak segít a méregtelenítésben, illetve egyes vitaminok felszívódásában, hanem elősegíti a bélrendszer egészséges működését, egészséges bélflóra nélkül pedig nincs erős immunrendszer.

Vitamin dús zöld turmix (Foto: Pexels.com)

Vitamindús zöldturmix-recept Csécsényi Zoltántól, a Fagus executive séfjétől

Almás-szőlős zöldturmix

Ha eddig nem próbáltuk és ezért nem is fogyasztottunk rendszeresen zöld turmixot, kis adagban kezdjük el inni, mert ha len- vagy chiamaggal készül, akár székrekedést is okozhat.

Az alábbi hozzávalókat mossuk vagy hámozzuk meg, és dobáljuk a turmixgépbe. Ezután öntsünk hozzá annyi vizet vagy növényi tejet, hogy ne túl sűrű turmixot kapjunk.

  • 1 db nagyobb alma
  • 5-8 szem szőlő
  • 1 marék bébispenót
  • 2-3 fejessaláta-levél
  • 2 dl víz vagy növényi tej
  • 1 kis kanál lenmag
  • 1 fél avokádó

Ezt is olvasd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.