Hozzávalók a palacsinta tésztához: 4 személyre
200 gr. liszt
2 tojás
0,5 l. tej
0,1 l szódavíz
Egy csipet só
Egy csapott kávéskanál cukrot, vagy vaníliás cukrot csak akkor tegyünk bele, ha a töltelék gyümölcs lesz!
Elkészítés:
A hozzávalókat a szokott módon összekeverjük. Ám néhány trükk, hogy a tészta ne szakadjon sütéskor:
- a bekevert tésztát hagyjuk legalább 15 percig pihenni, hogy a liszt megduzzadhasson
- a serpenyőt jól melegítsük fel
- az első palacsinta sütésénél tegyünk bőven zsiradékot a serpenyőbe, forgassuk meg, s a felesleget öntsük vissza a tálkába, amiben a zsiradék van. Ami a serpenyőn feltapad, az pont elég a sütéshez
- a további sütéshez inkább kenőtollal, vagy szilikonos ecsettel vigyük fel a zsiradékot a serpenyőre.
Töltelék variációk:
1.) Baconos palacsinta:
Vékony szalonna, vagy bacon szeleteket előbb ropogósra pirítunk, majd utána öntjük rá a tésztát
2.) Sajtos palacsinta
Előbb megsütjük a palacsinta egyik oldalát, annyira, hogy gyakorlatilag átsüljön, majd megfordítás után megszórjuk reszelt sajttal és hagyjuk ráolvadni. Vigyázat, ezt kis lángon kell sütni, nehogy megégjen a palacsinta sült oldala!
3.) Gyümölcsös, vagy zöldséges palacsinta
Kicsit vastagabb, kb. 3 mm-es tésztát öntsünk a serpenyőben, és kis lángon kezdjük el sütni. Szórjuk bele az apróra vágott gyümölcsöket (eper, meggy, málna, cseresznye, sárgabarack, őszibarack, szilva narancs, banán - vagy akár ezek kombinációja is mehet bele), vagy az apróra és vékonyra szeletelt zöldségeket (hagyma, cukkini, padlizsán, patisson)
Amikor belesüllyedtek a tésztába, és a tészta már teljesen "megmerevedett, akkor fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Hajtogatva és nem feltekerve tálaljuk!
4.) További variációk: magába a tésztába is keverhetünk apróra vágott, friss zöldfűszereket, sonkát, leforrázott és lecsepegtetett spenótot, kukoricaszemeket, aprított diót és mandulát, vagy előzőleg beáztatott magokat (szezám, tökmag, lenmag) - és utána még a fenti töltelékekkel tovább gazdagíthatjuk sütéskor.
5.) "Alma pongyolában" - gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt! A palacsinta tésztát készítsük kicsit sűrűbbre (kb. 50 gr-mal több liszt), az almát egészben hámozzuk meg, kiszúróval vegyük ki a magházát, és szeleteljük fel kb. 5-6 mm vastag karikákra. Mártsuk meg a sűrű palacsinta tésztában és forró olajban süssük ki! Melegen és hidegen is isteni, ha jól lecsepegtetjük az olajat. Gyerekzsúrra kiváló és laktató finomság.
Jó étvágyat kívánunk!