Életforma.hu

GASZTRO

Palacsinták sósan és édesen

A palacsintát általában desszertnek készítjük, vagy egy tartalmas leves után második fogásnak. Azonban önmagában is tartalmas fogás lehet, reggelire, vagy vacsorára, sőt vendégeknek meleg előétel gyanánt, ha sütés közben teszünk bele valami finom tölteléket. S így nem is kell feltétlenül édesnek lennie, a töltelék pedig harmonizálhat pl. a második fogással.

Hozzávalók a palacsinta tésztához: 4 személyre

200 gr. liszt

2 tojás

0,5 l. tej

0,1 l szódavíz

Egy csipet só

Egy csapott kávéskanál cukrot, vagy vaníliás cukrot csak akkor tegyünk bele, ha a töltelék gyümölcs lesz!

Elkészítés:

A hozzávalókat a szokott módon összekeverjük. Ám néhány trükk, hogy a tészta ne szakadjon sütéskor:

- a bekevert tésztát hagyjuk legalább 15 percig pihenni, hogy a liszt megduzzadhasson

- a serpenyőt jól melegítsük fel

- az első palacsinta sütésénél tegyünk bőven zsiradékot a serpenyőbe, forgassuk meg, s a felesleget öntsük vissza a tálkába, amiben a zsiradék van. Ami a serpenyőn feltapad, az pont elég a sütéshez

- a további sütéshez inkább kenőtollal, vagy szilikonos ecsettel vigyük fel a zsiradékot a serpenyőre.

Töltelék variációk:

1.)  Baconos palacsinta:

Vékony szalonna, vagy bacon szeleteket előbb ropogósra pirítunk, majd utána öntjük rá a tésztát

2.)   Sajtos palacsinta

Előbb megsütjük a palacsinta egyik oldalát, annyira, hogy gyakorlatilag átsüljön, majd megfordítás után megszórjuk reszelt sajttal és hagyjuk ráolvadni. Vigyázat, ezt kis lángon kell sütni, nehogy megégjen a palacsinta sült oldala!

3.)   Gyümölcsös, vagy zöldséges palacsinta

Kicsit vastagabb, kb. 3 mm-es tésztát öntsünk a serpenyőben, és kis lángon kezdjük el sütni. Szórjuk bele az apróra vágott gyümölcsöket (eper, meggy, málna, cseresznye, sárgabarack, őszibarack, szilva narancs, banán - vagy akár ezek kombinációja is mehet bele), vagy az apróra és vékonyra szeletelt zöldségeket (hagyma, cukkini, padlizsán, patisson)

Amikor belesüllyedtek a tésztába, és a tészta már teljesen "megmerevedett, akkor fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Hajtogatva és nem feltekerve tálaljuk!

4.)   További variációk: magába a tésztába is keverhetünk apróra vágott, friss zöldfűszereket, sonkát, leforrázott és lecsepegtetett spenótot, kukoricaszemeket, aprított diót és mandulát, vagy előzőleg beáztatott magokat (szezám, tökmag, lenmag) - és utána még a fenti töltelékekkel tovább gazdagíthatjuk sütéskor.

5.)   "Alma pongyolában" - gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt! A palacsinta tésztát készítsük kicsit sűrűbbre (kb. 50 gr-mal több liszt), az almát egészben hámozzuk meg, kiszúróval vegyük ki a magházát, és szeleteljük fel kb. 5-6 mm vastag karikákra. Mártsuk meg a sűrű palacsinta tésztában és forró olajban süssük ki! Melegen és hidegen is isteni, ha jól lecsepegtetjük az olajat. Gyerekzsúrra kiváló és laktató finomság.

Jó étvágyat kívánunk!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.