Életforma.hu

GASZTRO

Süssünk kenyeret hagyományosan és géppel

Fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen. Ügyelni kell arra is, hogy dagasztás, kelesztés és gyúrás közben ne kapjon huzatot a tészta. A tészta inkább keményebb legyen, mint lágyabb, legfeljebb hosszabb ideig kel meg. Sokféle ízesítővel, különböző lisztekből készülhet a kenyér.

Ha búzalisztből sütünk, legjobb hozzá a kenyérliszt. Időnként kapható a bioboltokban. (pl.: a Lehel téri piacon). A KUNSÁGI kiváló, kevésbé szeretem, de jó a CERBONA és a MAGOR. Minden lisztfélénél úgy lesz könnyű és fincsi a kenyér, ha külön adagolunk hozzá egy kevés sikért. Mindig jó, ha kerül még bele búzakovász, a rozskenyér sütésekor rozskovász is. A sikér és a kovász is bioboltokban szerezhető be. Drága, de nagyon sok kenyérhez elegendő a mennyiség.

Kerülhet bele olajbogyó, kapribogyó, szárított zöldfűszerek, pirospaprika vagy kurkuma, bors, fokhagyma, metélőhagyma, köménymag, tökmag, napraforgó mag, szezámmag stb. (de nem együtt mind).

Kézi sütés:

Egy nagy tálba kerüljön a sóval, cukorral kevert liszt, majd az élesztő és a búzakovász. Végül a folyadék, amit apránként beledagasztunk. Ha magokkal gazdagítjuk, azt akkor tesszük bele, amikor a tészta már teljesen összeállt. A dagasztás 12 perc, utána tiszta ruhával letakarjuk a tésztát  és langyos helyen addig kelesztjük, amíg duplájára megnő. Formába téve vízzel megkenjük, a tetejét 2-3 helyen bevagdossuk, a sütőben 180 fokon

45-50 percig sütjük.  Ha a rács alá vízzel töltött edényt teszünk, akkor a kenyér héja nem lesz túl kemény.

A megsült kenyeret farácson jó kihűteni, akkor nem esik össze, nem nedvesedik be a héja.

Gépi sütés:

A gépbe fordított sorrendben kerülnek a hozzávalók. Először a víz vagy tej és az olaj vagy az olvasztott vaj (illetve margarin), azután a liszt és a hozzákevert sikér, majd a szélére a só, a lisztkupacba vájt mélyedésbe a cukor, élesztő (csak porélesztőt szabad a gépbe tenni)  és a búzakovász. Ha magot vagy más ízesítőt is adunk hozzá, azt a gép jelzésekor kell beletenni.

A megsült kenyeret farácson jó kihűteni, akkor nem esik össze, nem nedvesedik be a héja.

 

HAGYOMÁNYOS FEHÉR KENYÉR:

50 dkg kenyérliszt, 3 dl langyos víz, 2-3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál porélesztő,

1 teáskanál cukor, 1-2 teáskanál só, 1 teáskanál sikér

1 csapott teáskanál száraz búzakovász

 

KÖMÉNYES FÉLBARNA KENYÉR:

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 30 dkg kenyérliszt, 3.3 dl langyos víz, 1 teáskanál porélesztő,  2-3 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só,  ugyanennyi sikér,

1 csapott teáskanál búzakovász, 1 csapott teáskanál köménymag

 

BARNA HÁZI KENYÉR:

30 dkg teljes kiőrlésű korpás liszt, 20 dkg kenyérliszt, 3.5 dl langyos víz, 1 teáskanál porélesztő, 2-3 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só,  ugyanennyi sikér,

1 csapott teáskanál búzakovász

 

ROZSOS KENYÉR:

30 dkg kenyérliszt, 20 dkg rozsliszt, 3,5 dl langyos víz, 1 teáskanál porélesztő,  2-3 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, ugyanennyi sikér , 1 csapott teáskanál búzakovász vagy rozskovász, esetleg keverve, 1 csapott teáskanál köménymag

KALÁCS:

50 dkg finomliszt (BL-55-ös), 3dl langyos tej, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin,

2 tojás sárgája, 1 teáskanál szárított élesztő, 5-8 evőkanál cukor, csipet só

Amikor a tészta már összeállt - gépi sütéskor a készülék sípolással jelzi - tehetünk bele mazsolát, darabos diót, mogyorót, pisztáciát, aszalt gyümölcsöt, reszelt citromhéjat, szárított narancshéjat vagy csoki darabokat is.

(rövidebb kelesztési idővel készül, mint a kenyér)

PIZZA:

Pizzatésztát is lehet a géppel készíteni a dagasztó programmal, de ezt kelesztés után tepsiben sütjük.

1 tepsi pizzához való adag:

1/2 kg liszt, 1/4 l langyos víz, 1/2 teáskanál cukor, 1/2 teáskanál só, 5-6g porélesztő

Ha megkelt, kinyújtjuk, olívaolajjal megkent tepsire tesszük, a tetejét is megkenjük kevés olívaolajjal, majd tetszés szerint teszünk rá: pizzaszószt, sonkát, gombát, szalámit, ananászt stb.+sajtot.

Hideg sütőben kezdjük a sütést, először nagy, majd kisebb lángon. Ha már ráolvadt és enyhén pirul a sajt (kb.: 15-20 perc), akkor kész.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.