Életforma.hu

GASZTRO

Tengeri és édesvízi hal receptek

A hal a legegészségesebb húsféle. Fehérje, telítetlen (OMEGA 3) zsírsav, és gazdag ásványi anyag tartalma miatt különösen "szívbarát". Van frissen is, fagyasztva is a halakból, egészben is, filézve is. Legtöbbjükből egyszerűen, gyorsan finomat készíthetünk:

Édesvízi halaink legnemesebbikének a süllőt/fogast tartják (az elnevezés csak súlykülönbség miatt van!). Sajnos a Balatonból kikerülő példányok javarésze az éttermek konyháján landol, vagy exportra kerül. De azért a nagyobb piacokon, vásárcsarnokokban lehet kapni. A többi édesvízi (zömében halastóban tenyésztett) hal húsa általában elég zsíros, de még mindig egészségesebb, mint a sertéshús.

Elég jó választék van viszont frissen is, fagyasztva is tengeri halakból, egészben is, filézve is. Legtöbbjükből egyszerűen, gyorsan finomat készíthetünk:

Tengeri halfilé elkészítése:

A filéket (fejenként kb. 20 dkg-ot) szétnyomott fokhagyma gerezdekkel bekenjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. Egy serpenyőben kevés olíva olajat melegítünk, beletesszük a halfiléket, citromlevet facsarunk rá, és lefedés nélkül megsütjük. Mire a leve elpárolog, már kész is, és tálalhatjuk. Bármilyen köretet készítünk hozzá, finom, ízletes gyors ebéd, vagy könnyű esti vacsora lesz. Ha igazán "egészségeset" akarunk, akkor természetesen mediterrán stílusú salátát (minél több zöldség és salátaféle összekeverve, olíva olajjal és fehérbor ecettel). Bármilyen halból készíthetjük, kivéve a friss lazacot. E rendkívül ízletes halhoz egy kicsit rafináltabb receptet ajánlunk, melynek elkészítése is hosszabb:

Mediterrán lazacfilé

Hozzávalók (4 személyre)

80 dkg friss lazac filé (1 nagy, vagy 2 kisebb darab)

olíva olaj

1 citrom leve

4 gerezd fokhagyma

kakukkfű

rozmaring

2 dl. fözőtejszín

Elkészítés:

Egy nappal korábban, mielőtt szeretnénk elkészíteni a halat bepácoljuk a következő módon:

A halat megmossuk, négy szeletre vágjuk, szeletenként egy-egy szétnyomott fokhagyma gerezddel bedörzsöljük. Egy megfelelő méretű lapos tálba fektetjük a hal szeleteket. Enyhén sózzuk, bőven megszórjuk friss, apróra vágott, vagy szárított kakukkfűvel és rozmaringgal. Ráfacsarjuk a citrom levét és felöntjük annyi olíva olajjal, hogy mindenütt befedje. Lefedjük, és 24 órára hűtőbe tesszük. Másnap az elkészítés már gyors:

Felhevítünk egy teflon serpenyőt és a halszeleteket a pácból kiemelve megsütjük, úgy, hogy előbb a bőrével lefele fektetjük a serpenyőbe. Nem túl magas lángon mire mindkét oldala megpirul, már kész is. A páclét egy lábasba tesszük, felmelegítjük, és a főzőtejszínnel besűrítjük. Erősen forralni nem szabad. Tálaláskor külön kis szószos tálba tesszük a mártást, hogy ki-ki kedve szerint tegyen a halra. Fogyasztáskor természetesen a hal bőrét nem szabad megenni, de a puha hús könnyen lefejthető róla!

Ünnepi ételnek - például Karácsonykor az obligát rántott hal helyett is - különleges és nagyon finom. Italként bármilyen friss évjáratú rosé bor kiváló hozzá.

Fogasfilé szőlővel és gombával

Ha sikerül fogast szerezniük, íme egy nagyon finom "szüreti" recept:

Hozzávalók (4 személyre)

80 dkg fogas, vagy süllő filé. (Ha egészben vesszük a halat, akkor úgy számoljunk, hogy a teljes halnak csak a 60-70 százaléka lesz a filé!)

1 csomag újhagyma

20 dkg gomba

20 dkg fehér szőlő

 2 x 5 dkg vaj

1 dl. fehér bor

1 dl. főzőtejszín

fél csokor petrezselyem

só, bors

Elkészítés:

A halat megmossuk, 4 egyenlő szeletre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd serpenyőben felhevítve a vajat, mindkét oldalát pirosra sütjük, úgy hogy előbb a bőrös felét tesszük a serpenyőbe.

Közben a másik 5 dkg vajat egy másik serpenyőben felhevítjük, beletesszük a megmosott, felkarikázott újhagymát (a szép zöldjét is meghagyhatjuk!), a megtisztított és felszeletelt gombát, kicsit megsózzuk és fedetlenül lepároljuk. Hozzátesszük a fehér bor felét, a félbevágott és kimagozott szőlőszemeket, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és roppanósra pároljuk. Besűrítjük a tejszínnel, és a maradék fehér borral. Tálaláskor a halszeletekre rendezzük a ragút. Párolt, mazsolás rizs illik hozzá a legjobban. A hal bőrét természetesen ne együk meg, könnyedén fejtsük le róla a húst!

A készítéshez is, és az "úsztatáshoz" természetesen balatoni fehérbor illik hozzá. Egy szép Badacsonyi Kéknyelűt ajánlok hozzá Szeremley Huba badacsonyi pincéjéből, természetesen minél frissebb évjáratút.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.