Életforma.hu

GASZTRO

Több új Michelin-csillagos étteremmel gazdagodott Magyarország

Hét fővárosi hely mellett két vidéki étterem is megkapta csütörtökön a legrangosabb gasztronómiai minősítést, a Michelin-csillagot.

A MICHELIN Guide 1992 óta van jelen Budapest városában, de a MICHELIN felügyelői már évek óta figyelemmel kísérik az éttermeket az ország minden részében. Ma pedig örömmel mutatták be az első, Magyarország egészére kiterjedő MICHELIN Guide kiadványt, amely egyaránt tartalmaz új kulináris és zöld MICHELIN-csillagos éttermeket, valamint a gurmék felfedezésére váró gyöngyszemeket.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első MICHELIN Guide Hungary kiadványt, amely rávilágít arra, hogy a tehetség az ország minden részén megtalálható. Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre” – emelte ki Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója.

A felügyelőink egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat. Mind a 62 étterem csapata büszke lehet arra, hogy bekerültek a MICHELIN Guide válogatásába.

 

A MICHELIN Guide Hungary 2022-es kiadása kettő éttermet tartott két MICHELIN-csillagra érdemesnek:

  • Platán Gourmet (Kreatív), új kétcsillagos: A tatai vár falai alatti pincékben elrejtve Pesti István egy kis csapatot vezet egy meghitt étteremben, amelynek fő jellemzője a nyitott konyhája. A fogások kreatívok és precízek, kifinomultságot nyújtanak a tökéletes egyensúlyban lévő ízeken és textúrákon keresztül. Ezt a kifinomultságot pedig két MICHELIN-csillaggal ismerték el, amely stabil helyet biztosít az étteremnek a nemzetközi kulináris térképen.
  • Salt Stand (Modern konyha), új kétcsillagos: A konyhafőnök tulajdonosok, Széll Tamás és Szulló Szabina éttermének szíve az üveghomlokzattal rendelkező konyha, ahol szorosan együttműködve a csapat tagjaival olyan vonzó fogásokat készítenek, amelyek ízében és állagában is tekintélyes mélységet és kifinomultságat nyújtanak. A magyar örökség iránt tanúsított szenvedély és tisztelet minden ételbe beleivódik és az eredmény egy mesterien és szimpatikusan kiegyensúlyozott étlap, amely bár modern, mégis megjeleníti a magyar konyha csodálatos hagyományos ízeit és textúráit, és ez az, ami lenyűgözte a felügyelőket. 
Michelin csillagos fogás Fotó: Onyx

7 étterem kapott egy MICHELIN-csillagot:

42 (Modern konyha), új csillag: Barna Ádám a budapesti St Andrea étteremből ment át az ország egyik északi városába, és máris komoly hírnevet szerzett magának. A hátteret egy modern külsőt kapott városi ház szolgáltatja, ahol a vendégek két kóstolómenü közül választhatnak, amelyek a hagyományt és a modern megközelítést ötvözik. Ádám magyar gyökerek iránti tisztelete a kreatív, kifinomult és olykor játékos, de mindig zamatos ételekben mutatkozik meg.

Rumour (Kreatív), új csillag: Az első MICHELIN-csillagát a sanghaji Taian Table étteremben szerezte Rácz Jenő, aki hazavágyott Magyarországra, és megnyitotta saját éttermét. Az elrendezés – a nyitott konyha köré épült pult – lehetővé teszi a vendégek számára, hogy élvezzék azt a nyugodt és magabiztos szenvedélyt, amit a chef demonstrál. A kóstolómenü 11 fogása kreatív és modern ételekből áll, amelyek kifinomultak és tökéletes egyensúlyban vannak.

Babel (Modern konyha): A Babel a hagyomány és a modern megközelítés tökéletes ötvözete. A falain még láthatóak az 1838-as nagy pesti árvíz nyomai, de a hely mégis sikkes és stílusos a tulajdonos, Hubert Hlatky-Schlihter szenvedélyének és Dékány Annamária belsőépítésznek köszönhetően. A konyha jellege is hasonló: a többfogásos kóstolómenü újragondolt és érzékeny elemekből áll, amelyek gondosan kiegyensúlyozott ízvilágú ételeket tartalmaznak, és amelyek utalnak a magyar örökségre is. 

Borkonyha Kitchen (Modern konyha): Ez a visszafogott megjelenésű étterem a Bazilika közelében található, és bár a hagyományosnak kinéző hely nem ígér túl sokat, hiba lenne elsétálni mellette. A konyha csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozik, melyekkel a legnagyobb tisztelettel bánnak, és ez teszi lehetővé, hogy ragyogjanak. Az ételeken érezhető a finom magyar hatás, a fogások átgondoltak és mesterien kivitelezettek, az ízek figyelemre méltóan intenzívek. A borok itt is kulcsfontosságúak, százféle közül választhatunk, amelyeknek negyede kimérve is elérhető.

Costes (Modern konyha): Elegancia és kifinomultság vezeti a Costes hangulatát az átgondolt dekorációtól a gondosan felépített kiszolgálásig. Kérjünk helyet a fő helyiség elejében a térélmény elérése érdekében, aztán adjuk át magunkat a lelkes várakozásnak, miközben a sommelier bemutatja a kivételes, főként magyar borokból álló válogatást. A modern, hatfogásos kóstolómenü ügyesen ötvözi a világ minden tájáról származó ízeket, olyan felejthetetlen fogásokat megalkotva, amelyek nem csupán lenyűgözően néznek ki élénk színeikkel és művészi stílusukkal, de tele vannak vibráló, egymást kiegészítő ízekkel.

essência (Modern konyha): A portugál konyhafőnök-tulajdonos Tiago, és magyar felesége, Éva egy szívélyesen vezetett, ízeiben eltérő éttermet hozott létre a város szívében. Egy kis, boltíves ablakokkal teli világos helyiség vezet az értékes asztalok mellett a nyitott konyháig egy meghittebb terembe, ahol a kék és fehér csempedíszítés emlékeztet Tiago örökségére. Választhatunk a portugál és a magyar menü közül, vagy dönthetünk a kóstolómenü mellett, amely mindkettőt ötvözi– szó szerint a legjobbat nyújtva mindkét világból-. Az ételek magabiztosan megtervezettek és elegánsak, és Tiagónak ügyes érzéke van a fűszerezés egyensúlyának megteremtéséhez.

 Salt (Modern konyha): Egy boutique hotelen belül helyezkedik el ez a kicsi, szofisztikált étterem, amelynek nyitott konyhája a stílusosan megvilágított terem szerves része. A polcokon színes befőttekkel, zöldségekkel és fűszerekkel teli edények sorakoznak, a vaj, a szalonna és a mangalicasonka pedig házon belül készül. A menü összetett, tökéletesen megalkotott fogásokból áll – melyek közül sokuk egy klasszikus magyar recept újragondolt verziója –, és az asztalok mind a fával borított pultra néznek, ahol a chefek ügyesen és mesterien állítják össze a fogásokat.

6 étterem csatlakozik a MICHELIN Guide Hungary válogatásához Bib Gourmand elismeréssel

A Bib Gourmand elismerés azt jelzi, hogy a gurmék visszafogott árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket a következő éttermekben: Anyukám Mondta (olasz), Casa Christa (modern konyha), Kistücsök (hagyományos konyha), Macok (modern konyha), Mór24 (modern konyha) és Sparhelt (hagyományos konyha).

Négy étterem kapott zöld MICHELIN-csillag elismerést a fenntarthatóság iránti inspiráló elkötelezettségéért.

A MICHELIN Green Star a szakma élvonalába tartozó éttermeket emeli ki, amikor a fenntartható gasztronómia érdekében bevezetett gyakorlatokról van szó. Az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, emellett európai textilekkel, és helyben készült kerámiákkal dolgoznak. Az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Salt lenyűgözték a MICHELIN felügyelőit, és leteszik a fenntarthatóbb gasztronómiához és jövőhöz vezető út alapköveit.

3 különleges elismerés is napvilágra került

Mialatt a MICHELIN Guide kulináris elismerései az éttermek teljes egészeire vonatkoznak, a MICHELIN különleges elismerései azokat az egyéneket emelik ki, akik végtelen szenvedélyüknek és elismerésre méltó képességeiknek köszönhetően képesek felejthetetlenné tenni az éttermi élményt.

Ebben az évben a kiváló kiszolgálásért járó Welcome and Service Award elismerést Kvasznicza Flóra és Kvasznicza Ferenc kapják (az őriszentpéteri Pajta étteremből), akik lenyűgözték a MICHELIN Guide felügyelőit hiteles vendégszeretetükkel és azzal a képességükkel, hogy a vendégek igényeit előre megérzik. Langó Tamás (a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremben) kapja a Sommelier Award díjat, a másokra is átragadó lelkesedéséért aziránt, hogy olyan gondosan kiválasztott borpárosításokat mutat be, amelyeknek nehéz ellenállni, és amelyek tökéletes harmóniában vannak a szezonális menüvel. Végül a legjobb fiatal chefnek járó Young Chef Award elismerést Mizsei János (Mák étterem, Budapest) kapja, annak elismeréseként, hogy kiegyensúlyozott, ízekkel teli, eredeti és szofisztikált fogásokat alkot.

 Ezt is olvasd el: 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.