Életforma.hu

GASZTRO

Töltött zöldségek-akár hidegen is

Kicsit több időt igényel, mint a "bedobom a tepsibe, aztán sütőbe vele" típusú receptek. De előre is elkészíthetők, mert akár hidegen is nagyon finomak!

Hozzávalók: (4-6 személyre)

8 közepes méretű paradicsom

8 kis méretű patisszon

8 nagy fej hagyma

fél szelet kétszersült, vagy pirított toast kenyér

fél csomó petrezselyem

2-3 gerezd fokhagyma

még egy fej hagyma

500 gr csemege szalámi, vagy enyhén füstölt sütnivaló kolbász

só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg a paradicsomokat, vágjunk le egy kis "kalapkát", óvatosan kaparjuk ki a belsejét és tegyük félre egy kis tálba. Az üres paradicsomokat enyhén sózzuk meg, és állítsuk fejre, úgy hogy a leve kicsorogjon.

A patisszonokat hámozzuk meg, a hagymát tisztítsuk meg, és ugyanúgy készítsük elő, mint a paradicsomokat.

A szalámit, vagy a kolbászt vágjuk apróra, vagy daráljuk le.

A töltelék készítése:

A hagyma közepeket, illetve az egy darab egész hagymát vágjuk apróra, és 2-3 perc alatt kevés olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a szalámit, vagy a kolbászt, és nyomjuk bele a fokhagymát. Enyhén sózzuk, borsozzuk meg, és hagyjuk dinsztelődni, kis lángon, 12-15 percig.

A paradicsomok és a hagymák megtöltése:

Az elkészített töltelék 2/3-ához adjuk hozzá a kikapart paradicsomhúst, az apróra tört kétszersültet, vagy pirítóst, és az apróra vágott petrezselymet. Jól keverjük össze és töltsük bele a paradicsomokba és a hagymákba. A paradicsomokra tegyük vissza a kalapkákat.

A patisszonok megtöltése:

A maradék 1/3 töltelékhez adjuk hozzá az apróra vágott patisszonbelet, keverjük össze és ezzel töltsük meg a kis patisszonokat. Tegyük rájuk vissza a kalapkákat.

Egy sütőtálba ízlésesen rendezzük el a megtöltött zöldségeket,locsoljuk meg egy kevés olajjal, és 200 fokos sütőben süssük 30 percig.

Ha melegen akarjuk tálalni, előre is elkészíthetjük, s csak akkor tesszük be a sütőbe, amikor kell. De akár előre is elkészíthetjük teljesen, mert hidegen is nagyon finom!

Tipp:

Ha nagyobb társaságnak készítjük, vagy gazdagítani akarjuk a választékot, akkor padlizsánt, paprikát, sőt burgonyát is megtölthetünk hasonló módon, értelemszerűen, arányosan növelve a töltelékhez szükséges hozzávalókat.

Főételnek is kínálhatjuk, ha például készítünk hozzá egy kis petrezselymes rizst.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.