Életforma.hu

GASZTRO

Tudod mi az a Munch?

Ha az ételpazarlás egy ország lenne, akkor az üvegházhatású gázok szempontjából a 3. legnagyobb kibocsájtású lenne a Földön. Az ételpazarlás nem csak a vállalkozásokat befolyásolja, hanem a környezetünkre is hatással van. A környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések a 21. században fontosabbak, mint valaha. A Munch erre a komplex problémára kínál megoldást.

Tényleg olyan nagy az ételpazarlás?

Körülbelül 1,4 milliárd hektárt, vagyis a rendelkezésre álló mezőgazdasági földterület közel 30 százalékát használják fel olyan élelmiszertermelésre, amelyet később nem fogyasztanak el. Ez különösen aggasztó, figyelembe véve a becsléseket, melyek szerint 2050-ig az élelmiszertermelésnek 60 százalékkaal kell növekednie a 2005. évi szinthez képest, hogy el tudja látni a növekvő globális népességet. Az élelmiszerpazarlás csökkentése megkönnyítené a

jövőbeli igények kielégítését.

Ne pazaroljuk az ételt! Fotó: Depositphotos

 

Nem meglepő módon a legnagyobb mértékű ételpazarlás az olyan fejlett régiókban van, mint Európa, Észak-Amerika és Dél-Kelet Ázsia. Mivel az ételmennyiségek többszöröse áll rendelkezésünkre, ezért természetesnek tűnik, hogy szinte bármikor, bárhol kedvünk szerint válogathatunk. Viszont a válogatás kultúrája elképzelhetetlen mértékű felesleg felhalmozódásához vezet. Ez nemcsak a termelőknek, élelmiszerboltoknak, vendéglátóhelyeknek okoz gondot - bevételveszteséget - hanem a környezetünkre is nagy terhet ró.

Egy másik oldalról nézve a problémát, míg a fejlett régiókban a megtermelt ételek harmada a kukában végzi, addig a Föld többi részén több, mintegy 820 millió ember éhezik.Ebből a 820 millióból közel 300 millió ember él az afrikai kontinensen. A legfőbb okok közé sorolhatjuk az éghajlati viszonyokat (szárazság, rossz termőföld stb.), a politikai instabilitást, a rossz pénzügyi helyzetet és a technológiai fejletlenséget.

Az ételpazarlás nemcsak a kukába kidobott ételt jelenti, hanem az elpazarolt pénzt, energiát, vizet és időt. Erre az összetett problémára kínál részben megoldást a Munch.hu.

Mi is az a Munch?

A Munch.hu egy olyan közösség, ami az ételpazarlás komplex problémájára kínál megoldást: A Munch.hu egy honlap (honlapkészítés), amin keresztül éttermek, pékségek, és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A Munch-csal nem csak jó áron tudsz enni, hanem könnyedén tehetsz az ételpazarlás ellen is.

A Munch.hu-on már több, mint 30 étterem kínálja kedvezményesen az el nem adott ételt, munch-ok formájában, amiket a honlapon keresztül lehet lefoglalni és kifizetni, majd egy adott idősávban átvenni a vendéglátóhelyen. Alapelve, hogy kizárólag friss, fogyasztható és érintetlen étel kerülhet bele a csomagba, illetve az étteremnek az étel eredeti  áránál minimum 40 százalékkal olcsóbban kell kínálnia a csomagokat.

Egy különleges eleme a munchoknak, hogy a vásárlók nem tudják előre mi is lesz pontosan a csomagban. A meglepetés ami a munch-ozással/Munch.hu használatával jár, még izgalmasabbá teszi a rendelést.

„Az kerül bele a csomagba, ami éppen az adott napon megmarad, így a meglepetés öröme mellett új fogásokat is fel tudunk fedezni, miközben nem kell azon gondolkodni, hogy mit is együnk. A kezdetektől egyeztettünk vendéglősökkel, üzletvezetőkkel, beépítettük a visszajelzéseiket: egy minél egyszerűbb platform kialakítására törekedtünk” – nyilatkozta Bence, a Munch.hu társalapítója, egy korábbi interjúban.

A MunCsapat. Fotó: Munch

Miért jó nekem, fogyasztónak?

● 40-70 százalék kedvezménnyel tudsz jókat enni: a spórolás hasznos és menő. A Munch-nál nem kell vagyonokat fizetni azért, hogy jól lakj.

● Könnyedén tehetsz a környezetedért: nemcsak a ételpazarlás ellen, hanem az egyszer használatos műanyagok ellen is, hiszen mikor megérkezel a helyszínre, a legtöbb esetben megkérheted az ott dolgozókat, hogy a saját dobozodba rakják az ételt.

● Új vendéglátóhelyeket ismerhetsz meg: az új helyek mellett új fogásokat, ízeket és gasztronómiai kultúrákat ismerhetsz meg. Amennyi munch, annyi új kaland. Nincs két ugyanolyan munch - minden munch egyedi és különleges.

Az kerül a csomagba, ami épp megmarad az étteremben. Fotó: Depositphotos

 

Miért jó a partnereknek?

● Növeli a bevételeket: a platformon keresztül értékesíthetőek az egyébként kárba menő termékek

● PR-értéket ajánl: a platformon való megjelenés mutatja, hogy a bolt elkötelezett az élelmiszerpazarlás csökkentése, és a környezetvédelem iránt.

● Jobb hellyé teszi a világot: az évente elpazarolt élelmiszer a káros anyag kibocsátás 8 százalékáért felelős. Ezt csökkenthetjük együtt!

Ha már régóta szemezel a környezettudatos életmóddal, akkor itt az ideje, hogy meglépd az első lépést. Neked csak egy munch, a Földnek mínusz 5 kilogrammnyi szén-dioxid. Ne hagyd veszni az ételt! Ne hagyd veszni a Földet!

Forrás: munch.hu - Belayane Najoua


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.