Életforma.hu

GASZTRO

Villámgyors édes és sós sütik 15 perc alatt!

Sokakat az tart vissza a sütéstől, hogy sok előkészülettel járó, szöszölős, bonyolult tevékenységnek vélik. Alábbi receptek mindezt cáfolják! Egy gyors linzer és pogácsa a mai ajánlatunk!

Omlós diós linzer

14 dkg darált dió

14 dkg porcukor

28 dkg margarin

35 dkg liszt

Vaníliás porcukor (szóráshoz)

Az összetevőket tésztává gyúrom - először a kézi keverővel, aztán kézzel, amíg összeáll. Lényeg: kézzel sokáig ne tapicskoljuk, különben kiolvad a tésztából a margarin.

A tészta felét lisztezett felületen kinyújtom kb. fél centi vastagra (a többit addig a hűtőbe teszem!). Tetszés szerinti formákat szaggatok belőle és előmelegített sütőben 140 fokon enyhén zsemleszínűre sütöm (figyelem, amíg ki nem hűl, addig puha - félig nyersnek tűnhet, de ha barnulásig sül, akkor nem lesz omlós!).

Édesszájúak még melegen szórják meg vaníliás cukorral elkevert porcukorral!

Szobahőmérsékleten tárolva valamennyire visszapuhul, ha addig marad belőle...

Füstölt sajtos, túrós pogácsa

25 dkg margarin

25 dkg tehéntúró

25 dkg liszt

25 dkg füstölt sajt (lereszelve)

1 tojás (kenéshez)

Fél zacskó sütőpor

1 csapott evőkanál só

A margarint, túrót, lisztet, sót, sütőport simára keverem (elektromos kézi keverővel).

A tésztát 1 éjszakára beteszem a hűtőbe pihenni (ha nincs rá ennyi idő, néhány óra is elég).

A tésztát fél centi vékonyra nyújtom lisztezett felületen, és tetszés szerinti méretű pogácsákat szaggatok belőle. A tetejüket megkenem a felvert tojással és mindegyikre egy kupac reszelt sajtot halmozok (bánjunk vele bőkezűen!).  Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütöm.

Tipp: a pihentetett tészta remekül fagyasztható - ha vendégek jönnek, csak előveszem pár órával hamarabb és süthetem is a friss pogit (ami sosem elég).


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.