Életforma.hu


Anyósom lecsója télire

Anyósom lecsója télire 

Soha ennyi paprikát, paradicsomot nem kaptunk a barátainktól, a szomszédainktól, mint az idén. A hűtőbe már be se fér! Nincs más hátra, mint eltenni télire amennyit csak lehet! Egyszerűen remek, dolog majd télen ráütni egy tojást vagy egy lecsós szeletet összedobni! Nosza, előkaptam anyósom receptes füzetét, mert ebben utolérhetetlen volt. Íme, a bizonyíték!
Dzsem a hónap gyógynövényéből

Dzsem a hónap gyógynövényéből 

Nemcsak a kertünk, az erdők is ontják kincseiket. Itt van mindjárt az erdei szeder, ami nem mellesleg épp a hónap gyógynövénye! Isteni tea készíthető belőle, ami jó a köszvényre, a reumára, és jó hatással van a menstruációs zavarokra, illetve a cukorbetegség kezelésében is segít. Most jöjjön egy egyszerű trükk, amivel télre is elteheted a nyári erdő ízét!   
Harapj csak vackorba!

Harapj csak vackorba! 

A körtének számtalan jó tulajdonságát ismerjük, ezek közül az egyik, ám nagyon fontos tulajdonság, hogy egész évben beszerezhető gyümölcs, nem kell tehát nélkülöznünk egy éven át, egyik szezontól a másikig.
Lecsó tartósítása télire

Lecsó tartósítása télire 

A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.
Tartósítás felsőfokon

Tartósítás felsőfokon 

Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban? Ha ezeket az élvezeteket a hideg hónapokban is meg szeretnénk tapasztalni, akkor tartósítsunk! Az élelmiszer-palettánk tárháza végtelen, csak egy kis odaadás kell, hogy a nyár, ősz ízeit télire „konzerváljuk”.
Gyakorlati útmutató, melynek nyomán elkészítheted első befőttedet

Gyakorlati útmutató, melynek nyomán elkészítheted első befőttedet 

Megvetted a legjobb áron, a legjobb minőségben az alapanyagot, haza is vitted, kezdődhet a móka!
Kovácsoljunk tervet a nyárra!

Kovácsoljunk tervet a nyárra! 

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.
Csapdába ejteni a nyarat - tanácsok a befőzéshez

Csapdába ejteni a nyarat - tanácsok a befőzéshez 

Ahogy minden évben, idén is megérkezett a nyár, eljön a zöldség- és gyümölcs dömping, amikor olcsón tehetjük el télire a savanyúságot, kompótokat, lekvárokat és szószokat.
Így készül a házi paradicsomos paprikakrém

Így készül a házi paradicsomos paprikakrém 

Az tény, hogy a házilag befőzött, téliesített finomságoknál nincs jobb. Ha még van hely a kamra polcain, ezt a fantasztikus paradicsomos paprikakrémet semmiképp se hagyjátok ki. Alapanyagként, ízesítőként sokféle ételhez felhasználható. Megéri a fáradtságot!
Citrommal és dióval tettük el a szilvát - isteni lett!

Citrommal és dióval tettük el a szilvát - isteni lett! 

Hull a szilva a fáról, de most nem lekvárt vagy pálinkát, de nem is egy szokványos honi befőttet készítünk belőle, hanem egy egészen különleges édességet. Szerbiában vendégváró csemege, de itthon akár a sült húsok mellé is el tudjuk képzeni. Pikáns recept következik!

Finomság télire: pikáns fokhagymás szilva 

A szilva a maga egyszerűségében kifejezetten különleges gyümölcs, különösen, ha télire rakunk el belőle. Még választani sem egyszerű, miként tegyük ezt: lehet befőtt, dezsem, lekvár, de akár savanyúságként is el lehet tenni. Ez a recept átmenet az édes és savanyú ízvilág között. A végeredményt akár magában is kóstolgathatjuk, de sültekhez, hidegtálakhoz kiegészítésként igazi ínyencség.

Ezt tedd el télire: lecsó cukkinivel 

A házi tartósítási módok közül nálunk a befőzés a legismertebb és legelterjedtebb forma, de persze nem csak befőttet, lekvárt, szörpöt lehet befőzni, hanem például lecsót is. S bár ma már mindenféle kapható az üzletekben, azért az igaziak még mindig a régi receptek szerint télire elmentett nyári színek és ízek.

Fűszeres szilvalekvár 

A szilvalekvár a magyar konyha egyik nagy klasszikusa... akár azt is mondhatnánk, hogy nem valami érdekes. De miért ne dobhatnánk fel egy kicsit néhány pikáns fűszerrel és egy kis tokaji borral? Ajándéknak is beválik!

Így készíti nagyi a dobálós-hordós savanyúságot! Isteni! 

Akik nem szeretnek vesződni a savanyúságok többszörös téli eltevésével, vagy kevés az idejük erre, azoknak ajánljuk ezt a nagyon egyszerű módszert. Nem kell hozzá más, mint egy 50 literes műanyag hordó, s az alaplé összekeverésével már dobálhatjuk is bele az éppen időszerű zöldségeket. Ez nagyi titkos receptje. Volt, eddig…

Ribizlilekvár 

A ribizlilekvár még a házi lekvárok között is különleges helyet foglal el, mert nemcsak visszaadja az alapanyag amúgy is kivételes ízét – mint ahogyan a többi otthoni készítmény is –, de állaga, fanyarsága, aromája miatt kiváló ízesítője lehet mindenféle mártásnak. Sőt, önmagában is nagyon illik különböző húsok mellé. És persze joghurtba is keverhetjük, a többi házi lekvárhoz hasonlóan. Jobb, mint a bolti!

Házi szörp, főzés nélkül - próbáld ki! 

Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, sőt kedvező élettani hatását is élvezhetjük. Nyersen pedig a legtöbb hasznos anyag benne marad, és még télen is élvezhetjük!

Főzött házi szörp 

Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert a magas cukortartalom és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

Befőzni tartósítószer nélkül? Mutatjuk a trükköt! 

Nincs is annál finomabb, mint a saját kezűleg, otthon elkészített, ínycsiklandozó finomság. A szörpöt és a lekvárt magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer hozzáadása nélkül is előállíthatjuk. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.

Barackos sárgadinnyelekvár pici pálinkával 

Idén a korán beköszöntött nyári időjárás előbbre hozta a befőzőszezont is. Mi most egy magyarosan, pálinkával megbolondított pikáns lekvárt ajánlunk, érdemes megpróbálni először kisebb mennyiségben, és ha ízlik, akkor mehet nagyban is a befőzés!

Vaníliás sárgadinnyedzsem 

Kezdődik a befőzőszezon! De mi most nem egy hagyományos nagymamaféle receptet ajánlunk, hanem valami egészen extrát! A különféle ízek társítása meglepően finom!

Minden, amit a lekvárkészítésről tudni kell 

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor télen elővesszük a kamrából azt a finom lekvárt, amit még nyáron készítettünk saját kezűleg. Adunk néhány tippet a kiváló végeredményhez!

Barackos sárgadinnyelekvár 

Miért ne találkozhatna egymással a nyár két kedvelt, jellegzetes gyümölcse egy üvegben? Igazi instant nyárra számíthatunk, amikor télen majd kibontjuk az elkészült lekvárokat.  

Pikáns vegyes bogyós-dzsem 

Érnek a piros bogyós gyümölcsök, amikből különösen finom lekvárok készíthetők. Nem is kell döntenünk, hogy melyik legyen az alapanyag, legyen ebből is egy kicsi, meg abból is egy kicsi. A hétvégén neki is lehet állni!