Tej cikkek

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység nem ugyanaz!
A tejallergia és a tejcukor-érzékenység közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a betegséget kiváltó okok, mind a kezelés terén. Gasztroenterológus segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Előzzük meg az őszi megfázásokat csodaszerekkel
Itt van az ősz, itt van újra, s bár napközben még meleg van, nem kell több könnyű nyári ruháknál, cipellőknél, reggel és este már hűvösebb van. Ha reggel túlságosan felöltözünk, akkor nappal lesz melegünk, ha pedig nem, akkor az első szellőnél könnyen megfázunk. Persze csak akkor, ha nincs rendben az immunrendszerünk. Szerencsére a nyár azért többnyire telepakolta vitaminokkal szervezetünk kamráját, így általában megerősödve vághatunk neki az őszi szezonnak. De hogy ez így is maradjon, és ne fázzunk meg azonnal, ahogy megfúj bennünket a szél, azért tenni kell.

Itthon még gyerekcipőben a bioélelmiszer
Világszerte fokozatosan előtérbe kerül a természetes táplálkozás, a természetességhez való visszatérés, így egyre többen keressük a biotermékeket. A nyugati országokban folyamatosan nő a természetes gazdálkodásból, ellenőrzött forrásból származó élelmiszerek, köztük a tejtermékek népszerűsége. A Naszálytej Zrt. megbízásából készített hazai felmérés szerint itthon ismerjük ugyan a biotejet és jelentős igény is mutatkozik a természetes élelmiszer iránt, de sokan a magasabb ár miatt nem ezt a tejtípust választják.

Igyunk tejet a magas vérnyomás ellen!
A tejfogyasztás csökkenti hipertóniát, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját A tejfogyasztás segít megelőzni és mérsékelni a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - derül ki a Gyógyhatású és Funkcionális Élelmiszerek Intézetének (Institute of Nutraceuticals and Functional Foods, INAF) kutatásából.

Egészség - Nem csak gyerekeknek
Sokat vitatott élelmiszer a tej. Egyes vélemények szerint felnőttkorban kifejezetten ártalmas, mivel megfelelő enzimek hiányában a szervezet nem tudja tökéletesen megemészteni. Mások viszont tápanyagokban gazdag, egészséges élelmiszerként tartják számon. A kalciumon kívül még számos más vitamin, ásványi anyag miatt is érdemes inni, akár tejes kávé, kakaó vagy éppen joghurt formájában.

Mit együnk a várandóság előtt és alatt?
A folsav szedését például már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, valamint a szív- és vese fejlődési rendellenességek előfordulását is csökkenti. A mesterséges készítményeken kívül megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben.

Tévhitek a tejről
Annak ellenére, hogy a gyermekes háztartások 30%-kal több tejet fogyasztanak, 5-6 alkalommal többször és alkalmanként 1 literrel több tejet is vásárolnak az átlagnál, a GfK Piackutató Intézet felmérése szerint mégis már a fiatal gyermekek körében is megjelennek a tejjel, különösen a hőkezelt tejjel kapcsolatos tévhitek.

Nem mindegy, hogy mit iszunk
Világszerte az iskoláskorú gyerekek 60-90%-ának van legalább 1 szuvas foga, míg felnőttek esetében ez az arány már 100% - állítja az International Dairy Journalban most megjelent amerikai tanulmány.

A gyakori tejfogyasztás okosabbá tesz
Minél gyakrabban fogyasztunk tejet és tejterméket, annál jobban működik az agyunk – derül ki az amerikai Maine Egyetem felméréséből. A 2012 januárjában publikált tanulmány szerint azoknál, akik naponta legalább egyszer fogyasztanak tejet vagy tejterméket, fejlettebb az általános, vizuális-térbeli és verbális memória, mint a tejet ritkábban vagy egyáltalán nem fogyasztóknál. Emellett a tejivók általános szellemi képességeiket tekintve is lekörözték a kutatásban részt vevő partnereiket. A napi tejfogyasztók átlagosan 4-szer jobban teljesítettek a memóriateszteken, pontosabban emlékeztek képi és térbeli elemekre és 5-ször jobb eredményt értek el a gondolkodás és memória összesített vizsgálata során, mint azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem isznak tejet.

Az anyatej mégsem nyújt védelmet?
Az allergiára hajlamos csecsemők számára hat hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt - olvasható a hazai szakmai ajánlásokban. Egy, az elmúlt hetekben napvilágra került kutatás szerint azonban az anyatej mégsem nyújt védelmet az ekcéma kialakulása ellen. Dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológus főorvosának segítségét kértük az ellentmondás tisztázásához.
A 900.000 magyar betegnek-Világnap
Magyarországon 600.000 nőt és 300.000 férfit, vagyis a lakosság 9%-át érinti az oszteoporózis, melynek esetszáma a lakosság elöregedése miatt szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben várhatóan megduplázódik. Noha ez a betegség nemzetközi szinten napjaink második legjelentősebb népegészségügyi problémájának számít, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet adatai alapján a „néma kór" által érintetteknek mégis mindössze 10%-át kezelik.
A tejtermékek megvédenek a cukorbetegségtől!
Szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatára indított megfigyelésük során a Harvard Medical School kutatói megállapították, hogy a transz-palmitolajsav igen kedvező hatást gyakorol a koleszterinszintre, emellett pedig a cukorbetegség rizikóját is nagymértékben csökkenti. A kutatók vizsgálata kimutatta, hogy azok, akiknek magas a transz-palmitolajsav szintje, 60%-kal kisebb kockázattal lesznek cukorbetegek.
Anyatejes táplálás régen és ma
A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Hazánkban ma mégis minden ötödik hat hónapnál fiatalabb gyermek kap az anyatejen kívül más táplálékot is. dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.
Nem csoda, ha az édesanyák szarvashibákat követnek el
Finom átmenet helyett sokkoljuk az 1-3 éves gyermekek szervezetét a felnőtteknek készült sós, cukros és kalóriadús fogásokkal. A magyar anyukák fele ugyanis nem tudja, hogy attól, hogy kinőtt a gyerek foga, még nem eheti mindig ugyanazt, amit a család többi tagja - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből. Az orvosok azt tanácsolják, hogy főzzünk külön az 1-3 éveseknek, kínáljuk őket a korosztálynak készült bébiételekkel és gyerekitalokkal, és teljesen hagyjuk el az édességeket.
Napi három pohár tej csökkenti a daganat kialakulását
Amerikai és új-zélandi tudósok kutatásai támasztják alá, hogy a tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A mára sajnálatos módon népbetegséggé vált kór ellen szakértők szerint helyes életvitellel, mozgással és megfelelő táplálkozással védekezhetünk, melynek szerves részét képezi a kalciumban dús, alacsony zsírtartalmú tej.
Tejcukor-érzékenység: tünetek és diagnózis
Mi lehet az oka, ha a nagymama nem bírja a tejet? Az apuka sem issza meg a tejet, mert rögtön hasmenéses lesz, de a sajtot szereti, és gond nélkül fogyasztja? A kisgyermeknek sokat fáj a hasa főként a köldöke körül, és nem tudják, mi lehet az oka? A feltett kérdésekre sok esetben magyarázatot ad a tejcukor érzékenység, más néven laktóz-intolerancia.
Koleszterinbomba és vitaminhiány
Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek fele a rossz „felnőtt étrend" miatt a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ilyen kicsi korban megalapozzuk - derült ki Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérésből.
Tudod, hogy mitől sajt a sajt?
Az előállítása három alapvető "találmányon" alapul, melyeket sok ezer évvel ezelőtt "fedeztek fel", és amelyek mind a mai napig változatlanul érvényben vannak.
A tejipar és márkáik etikai rangsora
A Tudatos Vásárlók Egyesülete Cégmérce adatbázisában 14 tejipari áruféleséget és 31 tejipari vállalatot vizsgált környezeti, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontból.
Egészségtelen a tej?
A tej élet, erő, egészség - ezzel a tudással nő fel minden gyerek. De nem hízunk meg tőle? Talán még betegek is lehetünk, ha sokat iszunk? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a tejjel kapcsolatban.
Csináljon turmixot velünk!
Ha azt hitte, elég beledobálni a turmixba egy banánt meg egy kis tejet, tévedett. Az igazi ízorgia eléréséhez kicsit többre van szükség, de az is megvan öt perc alatt. Megmutatjuk!
Magyarországon 600 ezer nő és 300 ezer férfi csontritkulásos
A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy férfiakat is érinti ez a betegség. Ma Magyarországon kb. 600 ezer női és 300 ezer férfi beteg szenved csontritkulásban, a betegséggel összefüggésben kialakuló csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető.
Rákot okozó tehéntej és a halálos ételkiegészítők?
Hetekig pirosló, öklömnyi nagyságú paradicsom, extra fehérjetartalmú szója, ellenállóbb burgonyanövény, mag nélküli mandarin... Amikor néhány éve divatba jöttek a génkezelt élelmiszerek, még nagy lelkesedéssel fogadtuk a "tökéletes" portékákat. Mára a kedv lelohadt, s sajnos már magunk sem tudjuk, melyik ételtől kellene óvakodnunk, ha el akarjuk kerüli a mellékhatásokat.Megtörtént esetek, melyek ráébresztenek a bio élelmiszerek fontosságára...
Magyarország szoptatásban elől jár
Magyarország már tavaly túlteljesítette a WHO által kitűzött célt, miszerint legalább a babák fele kapjon anyatejet 6 hónapos koráig, hiszen 2008-ban az MGYT reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyar édesanyák 60%-a szoptatja gyermekét fél éves korig. A Tiszafüreden rendezett „Természetesen, anyatejjel..." című Országos Védőnői Továbbképző Nap a Szoptatás Világhete alkalmából foglalkozott a témával hétvégén.
Egészséges táplálkozás a kezdetektől
Amíg a nálunk jóval fejlettebb országok bölcsődéiben, óvodáiban és iskoláiban gyakori, hogy kizárólag bioalapanyagokból készített ételeket kapnak a gyermekek, addig nálunk ez még jó ideig csak - néhány civil szervezet és újság által útjára indított - erőtlen kezdeményezés marad. Pedig számos kutatás eredménye mutatja, hogy mennyire fontos már gyerekkorban a táplálék megválasztása, többek között az, hogy igazán jóféle tej kerüljön az asztalra.