Facebook hozzászólás
263

Böjti receptek a „jóllakás” tilalmi idejére!

Lassan eljő a 40 napos böjt időszaka, a testi lelki megtisztulásé, a mértékletesség és az akaraterő nagy próbája. Segítünk néhány recepttel, hogy túlélje!

A hagyományok szerint böjt alatt napi háromszori étkezés engedélyezett, de jóllakni csak egyszer szabad. Péntekenként tilos húst fogyasztani, ezen felül illik valami személyre szabott fogadalmat is tenni, ami valódi lemondással jár. A gyerekek és a betegek azonban felmentést kaptak a böjt megtartásától.

A böjtben jellegzetes ételeket ettek, például ciberelevest. Alapanyaga lehetett korpa, vagy aszalt gyümölcs. A korpán erjesztett, leszűrt savanyú lébe kukoricát, kölest, vagy hajdinakását főztek. Ezt liszttel és tejföllel behabarták. Ezen kívül rendszerint halat, növényi ételeket, kenyeret ettek.
A tavaszi méregtelenítés ráfér mindenkire, mi a következő ételekkel segítünk a tisztulásban:

Böjti burgonyaleves

Hozzávalók (2-3 főre):12 dkg burgonya (kettő közepes), 1 darab sárgarépa, fél fehérrépa, negyed zellergumó, snidling, fél teáskanál majoránna, 1 kiskanál köménymag, petrezselyemzöld, 1 zöldségleves kocka, fél liter víz

Elkészítés: A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a leveskockát.
Apróra feldaraboljuk a zöldségeket, és a zöldségleves-lében megfőzzük (10-20 perc alatt) a fűszerekkel együtt.
A kész levest leszűrjük, a zöldségeket szűrőn átpasszírozzuk, vagy leturmixoljuk.
A lét és a pépet összekeverjük, petrezselyem-zölddel ízesítjük.
Elkészítési idő: 35 perc
Kalóriatartalom: 125 kcal

Cibere leves (4 főre)

Hozzávalók: 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tej, fél citrom, liszt.

Elkészítés: tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, adj hozzá 4-5 gerezd apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, forrald fel, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel habard be. Fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd – gyenge tűzön – melegítsd át.

Tipp: Tálald pirított kenyérkockákkal!

Dödölle vagy krumpli gánica

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 0,5 kg búzaliszt, 4 kanál zsír,1 fej hagyma, pirospaprika, 0,25 l tejföl.

Elkészítése: A meghámozott krumplit egy kétliteres fazékban föltesszük főni. Amikor megfőtt, a vizében apróra törjük. Állandó kevergetés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen. Sült paprikás  hagymát teszünk rá, majd a tányérban tejföllel megöntözzük.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!