Epres-rebarbarás pite
Még egy kis ideig tart az eperszezon, használjuk ki mondjuk ezzel az egyszerű, de isteni pitével! A rebarbara méltatlanul hanyagolt finomság itthon, érdemes kísérletezni vele. De egyébként nélküle is elkészíthető a recept.
Hozzávalók:
15 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, ha szeretjük)
7,5 dkg margarin
3 tojás
kb. 5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tejszín
3 szál rebarbara
1/2 kg eper
Elkészítése:
A lisztet a hideg vajjal összemorzsoljuk, hozzákeverünk 2-3 evőkanál cukrot és 1 tojás sárgáját. Annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztává álljon össze. Gyorsan összegyúrjuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
Ezalatt a rebarbarát és az epret megmossuk, megtisztítjuk. A rebarbara külső, szálas részét lehúzzuk. Kis darabokra vágjuk és egy pici vajon, kevés cukorral puhára pároljuk.
Egy piteformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát vékonyra nyújtjuk és elrendezzük benne úgy, hogy legyen pereme is. A megmaradt tojásfehérjével megkenjük. Rákanalazzuk a rebarbarát, elrendezzük rajta a félbe, vagy kisebb darabokra vágott epret. Cukorral és vaníliás cukorral megszórjuk és előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük.
Ha a tészta kezd kissé megbarnulni, az eper pedig puhulni (körülbelül 20 perc), ráöntjük a tejszínből, két egész tojásból és cukorból kikevert öntetet és további 20 percig, vagy addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz a teteje.
Hozzászólás zárolva.