Hagymatorta, a tápláló, laktató egytál étel
Bár mindenki már a friss, primőr zöldségekre vágyik, azok vitaminértéke még nem vetekszik a hagymáéval. A hagyma a téli időszakban is megőrzi gazdag ásványianyag, és vitamintartalmát, így az egyik legfontosabb vírus és baktériumölő. A hagymatorta Elszász tipikus étele, viszonylag gyorsan elkészíthető, tápláló, laktató egytál étel.
Hozzávalók: (6 személyre)
A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1,5 dl. víz, só.
A töltelékhez: 5 dkg liszt, 4 nagy fej vöröshagyma, 2 tojás sárgája és egy egész tojás, 4 dl. tejszín, kevés vaj, só, bors, reszelt szerecsendió.
A tészta elkészítése: Tegyük tálba a lisztet, adjunk hozzá sót, és a szétmorzsolt vajat. Ujjunk hegyével finoman dolgozzuk össze, hogy darabos tésztát kapjunk. Apránként adjuk hozzá a vizet, óvatosan simára dolgozva a tésztát, de gyúrni nem szabad! Ha már nem ragad az ujjunkhoz a tészta, formáljuk cipóvá, takarjuk le egy tiszta törlőruhával, és tegyük félre, hűvös helyre.
A töltelék elkészítése: A hagymát vágjuk vékony karikákra és pároljuk meg vajon, de vigyázzunk, nehogy megbarnuljon. Tegyük tányérra, vagy tálba hűlni. Tegyük a lisztet egy tálba, keverjük el a hozzáadott tejszínnel, majd előbb az egész tojással, és utána a két sárgájával, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítsük.
A torta elkészítése: A tésztát nyújtsuk ki kör alakura, kb. 2 cm vastagra. Kivajazott és kilisztezett tortasütőbe, vagy lábasba helyezzük el úgy, hogy 3 cm magas széle maradjon, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A kihűlt hagymát hozzákeverjük a tejszínes mártáshoz, s beleöntjük a tésztaformába. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük Kivesszük a tortasütőből, s melegen cikkekre vágva tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.