Hagyományos rakott palacsinta
Van valami egészen különleges vonzereje a rétegezett ételeknek. Talán az ismétlődő szintek és az őket rejlő töltelékek tehetnek erről? További elmélkedések helyett inkább nézzünk meg egy receptet. Mondjuk a rakott palacsintáét!
A klasszikus változatban sárgabaracklekvár, dió, túró és némi csokoládé is szerepel a töltelékek között. A teteje pedig tojásfehérjehabbal van bevonva, ami rá is van sütve. De természetesen bárhogy lehet variálni az összetevőket. Mi azért most maradjunk a már jól bevált, hagyományos változatnál.
Hagyományos rakott palacsinta
Hozzávalók:
20 db palacsinta
30 dkg dió
20 dkg étcsokoládé
30 dkg túró
20 dkg vaj
50 dkg porcukor
30 dkg baracklekvár
5 dkg mazsola
6 db tojás
1 db citrom
3 dl tejszín
fél rúd vanília
sütőrum
Elkészítés:
Elkészítjük a palacsintákat, ide kattintva megnézhető a pontos recept. Aztán a rakott palacsintát rétegezve megtöltjük a különböző töltelékekkel.
Töltelékek:
A túrót átpasszírozzuk, és kevés olvasztott vajjal, tejszínnel, tojássárgájával, mazsolával, porcukorral, reszelt citromhéjjal és vaníliával ízesítjük. Felhasználásig félretesszük.
A darált diót kevés tejszínnel, porcukorral, rummal, reszelt citromhéjjal lazán összekeverjük és félretesszük.
Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk. Az első palacsintát a tál aljára helyezzük, megkenjük diótöltelékkel, erre egy másik palacsintát teszünk, tetejére mehet a túrótöltelék. Aztán jöhet a következő pali, amit meghintünk a lereszelt csokoládéval, erre egy újabb palacsinta kerül, melyet megkenünk a baracklekvárral. Ebben a sorrendben rétegezzük a palacsintákat, amíg a töltelékünk el nem fogy. A halom tetejére egy üres palacsintának kell kerülnie. Aztán az egész mehet 10 percre a forró sütőbe. Közben a tojásfehérjét porcukorral habbá verjük és mehet bele egy evőkanálnyi baracklekvár is. A sütőből kivett palacsintát picit hűlni hagyjuk, majd a tetejére simítjuk a fehérjehabot. Aztán 5-10 percre mehet vissza megint a sütőbe. Szeletekre vágva tálaljuk.
Még több palacsintás finomság:
Mágnás palacsinta
Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzászólás zárolva.