Facebook hozzászólás
811

TERMÉSZETES GYÓGYMÓD

Napi egy alma az orvost távolt tartja

Egyes élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van a magas vérnyomásra. Ezt bizonyos jelekből eddig is sejtettük, de most egy angol kutatás tudományos bizonyítékokkal is szolgált.

A teában, bogyókban és almában gazdag étrend csökkentheti a vérnyomást – derül ki abból a tanulmányból, amely az Egyesült Királyság lakosságának étkezési szokásait vizsgálva állítottak össze. A felmérést több ezer brit polgár bevonásával végezték el, és az eredményről a The Guardian számolt be.

Jót tesz. Fotó: pixabay.com
Jót tesz. Fotó: pixabay.com

 

Az olyan ételek és italok, mint például a tea, az alma, a szőlő, a vörösbor és a kakaó flavan-3-ols-ot tartalmaznak, ezek olyan természetben előforduló vegyületek, amelyek olyan növényekben találhatók meg, amelyek fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkentik.

A korábbi nagyszabású kutatásoktól eltérően, amelyek egyfajta önbevalláson alapultak, vagyis a fogyasztók étkezési naplót vezettek, ez a tanulmány táplálkozási biomarkerek felhasználásával mérte a flavan-3-ols-ok bevitelét.

A tanulmány két flavan-3-ols biomarker jelenlétét kereste közel 26 ezer norfolki felnőtt vizeletmintájában, és vizsgálta a vérnyomásukat. A kutatók azt találták, hogy a vérnyomás különbsége a legalacsonyabb 10 százalékos flavan-3-ols bevitel és a legmagasabb 11 százalékos bevitel között 2 és 4 Hgmm között volt.

A tanulmány vezető szerzője, Prof Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem táplálkozási szakértője szerint a flavan-3-ols bevitel és a vérnyomás közötti összefüggés állandó maradt az életmódbeli tényezők változatlansága esetén is.

A flavan-3-ols fogyasztása kulcsfontosságú, tette hozzá Kuhnle. „Néha azt látom, hogy az emberek azt mondják, hogy csokoládét kell fogyasztania, hogy egészséges flavan-3-ols-hoz jusson hozzá a szervezet, de ahhoz, hogy elérje a szükséges hatást, abból olyan mennyiséget kellene enni, hogy a magas cukor- és zsír tartalom miatt az már lerontaná annak eredményességét.

A flavan-3-ols bevitele esetén a hatás egyértelműbb volt a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél. A nőknél ráadásul erőteljesebbek voltak, bár Kuhnle szerint nem világos, hogy miért. Hozzátette, hogy további vizsgálatokra van szükség annak meggyőző bizonyításához, hogy a magasabb flavan-3-ols bevitel közvetlenül javítja a vérnyomást.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!