Szaftos és omlós
Pácolt pulykasült – amerikai módra
Egyelőre a Hálaadás nálunk nem ünnep – és reméljük, ez így is marad -, viszont az amerikaiak igencsak értenek a pulykához, úgyhogy most onnan hoztunk nektek egy pulykasült receptet. Macerás, de a végeredmény mennyei. Karácsonyra is tökéletes.
A pulykasült minden amerikai film kedvenc hozzávalója.Főként, ha épp a Hálaadás a téma. Pont ezért jön egy vérbeli amerikai recept, eme jeles alkalomból.
Pácolt pulykasült – amerikai módra
Hozzávalók egy 4-5 kilós pulykához
A páchoz:
- 4 liter víz
- 20 dkg só
- 30 dkg barna cukor
- 2 dl juharszirup
- 1 ek fekete bors
- 1 tk egész szegfűszeg
- 1 tk szegfűbors
- 1 fahéjrúd
- 6 babérlevél
- 1 dl whiskey (vagy konyak, de el is hagyható)
Zöldségek a pulyka hasába ill. alá:
- 5 sárgarépa darabolva
- 2 nagy hagyma szeletelve
- 4 db szárzeller darabolva
- 2 alma félbevágva (magházat eltávolítva)
- 2 körte félbevágva (magházat eltávolítva)
- 1/2 citrom (másik fele megy a vajba)
- 1 fej fokhagyma
- 6-7 ág kakukkfű
- 5-6 zsálya levél
- 4 rozmaring ág
- 1 csokor petrezselyem
Fűszervaj:
- 10 dkg puha vaj
- 5-6 nagy zsályalevél apróra vágva
- 4 rozmaringág
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 citrom héja és leve
- 2 ek kakukkfű apróra vágva
- 1 ek só
- 1 tk őrölt bors
Locsoláshoz:
- 5 dl húsleves (alaplé, vagy húsleveskockából nyert lé)
Elkészítés
Forralj fel 1 liter vizet egy nagy edényben, amibe belefér a pulyka. Keverd bele a pác hozzávalóit. Addig kavargasd, amíg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik, majd add hozzá a többi vizet és whiskey-t.
Ha nem konyhakész pulykát vásároltál, távolítsd el a belsőségeket, vágd le a nyakat a fejjel. (Ezekből remek mártás készülhet, a májat akár külön is megsütheted.) Tedd a pulykát a lábosba, fedd le és legalább 12-18 órán át pácold a hűtőszekrényben (az sem baj, ha tovább), és minimum egyszer a fordítsd meg a pulykát.
Hozzászólás zárolva.