Rigó Jancsi: egy sütemény különös történettel
Ez a sütemény nem csak finom, de a hozzátartozó történet is lenyűgözően romantikus. És elkészíteni is könnyebb, mint azt gondolnánk. Következzenek a pontos részletek arról, ki is volt Rigó Jancsi és milyen kalandokba keveredett.
Nem tudom, ki, hogy van vele, de én imádom az olyan ételeket, melyeknek története van. Ez a sütemény is ilyen. Két kakaós tortalap között finom csokis-habos krém, ez a Rigó Jancsi, ami méltón jelképezi annak a szerelmespárnak a történetét, melyről a nevét is kapta. Rigó Jancsi legendásan tehetséges cigányprímás volt. Egy párizsi vendégszereplése alakalmával ismerte meg Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát, aki Joseph Caraman-Chimay belga herceg felesége volt akkoriban. Clara épp férjével vacsorázott, mikor megpillantotta a színpadra lépő Jancsit. Szerelem volt első látásra! Kapcsolatukat botrányok övezték egészen a hercegnő válásáig. Jancsi és Clara esküvőjére készült először ez a torta, mely azóta is nagy népszerűségnek örvend. Na, de lássuk hogyan készül!
Rigó Jancsi
Hozzávalók:
A tésztához:
16 dkg cukor
10 dkg liszt
4 dkg cukrozatlan kakaópor
8 db tojás
A töltelékhez:
10 dkg porcukor
8 dkg cukrozatlan kakaópor
1 kis csomag zselatin
6 dl habtejszín
1 tábla étcsokoládé
Elkészítés:
A tojásokat kikeverjük a cukorral, a lisztet átszitáljuk és hozzákeverjük a kakaó port. Ezután a lisztes keveréket a tojásos cukorhoz adjuk. A piskótatésztát kivajazott, lisztezett tepsiben kisütjük. Ha kihűlt, lapban kettévágjuk, a felső lapot olvasztott étcsokoládéval áthúzzuk, majd dermedés után a lapot négyzetekre vágjuk. A tejszínt robotgép segítségével kemény habbá verjük, óvatosan hozzáadjuk az előzőleg bekevert porcukros kakaóport és a felolvasztott zselatint. Az elkészült krémet a kettévágott piskótalap másik felére halmozzuk, szétkenjük, hűtőbe tesszük. Amikor a krém megszilárdult, jöhetnek rá a csokival bevont tetők, és a ezután szeleteljük fel a sütemény meleg vízbe mártott kés segítségével.
Még több édesség:
Így készül az igazi madártej
Málnás mascarponés piskóta
Hozzászólás zárolva.