Életforma.hu

GASZTRO

Rozmaringos kacsa és bazsalikomos cékla - sütve

Fantasztikkus szerzőnk mostanában ezekre az alapanyagokra kattant rá! Most így készült e fogás, ami még nem zárja ki hogy holnap nem lesz-e egy picit más - írja Steffel Csaba. Ha már készítettél kacsamellet, és sült céklát, készítsd úgy, mert nincs is más dolgod, és hangolj rá ezekre az ízekre!

Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkészítés:

A céklákat meghámozzuk, majd gerezdekre, szeletekre, kockákra daraboljuk; ezt ugyi a cékla mérete is befolyásolja - nekem valóban apróbbakhoz volt szerencsém ezért csak négybe vágtam őket. Egy kis tepsit kibélelünk alufóliával, beleszórjuk, a céklát, megsózzuk, meglocsoljuk 4 evőkanál balzsamecettel, és finoman meglocsoljuk olívaolajjal is. Egy evőkanál cukorral és római köménnyel ízesítjük, aztán alaposan összeforgatjuk. Előmelegített sütőben, fóliával letakarva, 180 fokon 45 percig sütjük, ezután a fóliát levesszük, ismét meglocsoljuk 4 evőkanálnyi balzsamecettel, és még egy 10-15 percig erősebb hőfokon sütjük. (Természetesen nem egyformák a céklák, ezért ellenőrizzük a puhulását!)

Mexikói csirkeragu újkrumplival
Csirke és kukorica, avagy Van aki forrón szereti, és van aki nem! Erről nincs nincs mit mondani…  llyenkor a magamfajta ember nem kívánhat mást, mint egy kis mexikóit, aminél az sem baj, ha most épp nem csípős. Azért egy ici-picit lehet az – mondja el nekünk Steffel Csaba. Ez is az ő szellemes receptje!

A kacsamelleket szárazra töröljük, a bőrét beirdaljuk, de csak a bőrét, a húsába már ne vágjunk bele. Sóval és rozmaringgal bedörzsöljük, aztán egy száraz serpenyőben először a bőrös felével lefelé, kb. 5 perc alatt kisütjük a zsírját, majd a megfordítva is 3-4 percig sütjük. Az elősütött melleket gyorsan átpakoljuk egy tepsibe zsírjával együtt, és forró 180 sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt azért pici pihentetjük! Tálaláskor nem divatból, de még egy kicsi balzsamecet sziruppal tetézhetjük, hogy valóban élvezzük az ízeket!

Minden tiszteletem a Tiéd, ha máshogy készíted, de ezek az ízek igazán passzolnak. Szerintem. A sült cékla hidegen is finom, például én a reggeli szalonnás tojásomhoz faltam ezt a finomságot.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.