Rozmaringos kacsa és bazsalikomos cékla – sütve
Fantasztikkus szerzőnk mostanában ezekre az alapanyagokra kattant rá! Most így készült e fogás, ami még nem zárja ki hogy holnap nem lesz-e egy picit más – írja Steffel Csaba. Ha már készítettél kacsamellet, és sült céklát, készítsd úgy, mert nincs is más dolgod, és hangolj rá ezekre az ízekre!
Hozzávalók:
- 4 db kacsamell
- rozmaring
- só
- 1 kg cékla (apróbb)
- 4+4 ek. balzsamecet
- 1 ek. kristálycukor
- római kömény
- bors
- só
- olívaolaj
- (balzsamecet szirup)
Elkészítés:
A céklákat meghámozzuk, majd gerezdekre, szeletekre, kockákra daraboljuk; ezt ugyi a cékla mérete is befolyásolja – nekem valóban apróbbakhoz volt szerencsém ezért csak négybe vágtam őket. Egy kis tepsit kibélelünk alufóliával, beleszórjuk, a céklát, megsózzuk, meglocsoljuk 4 evőkanál balzsamecettel, és finoman meglocsoljuk olívaolajjal is. Egy evőkanál cukorral és római köménnyel ízesítjük, aztán alaposan összeforgatjuk. Előmelegített sütőben, fóliával letakarva, 180 fokon 45 percig sütjük, ezután a fóliát levesszük, ismét meglocsoljuk 4 evőkanálnyi balzsamecettel, és még egy 10-15 percig erősebb hőfokon sütjük. (Természetesen nem egyformák a céklák, ezért ellenőrizzük a puhulását!)
A kacsamelleket szárazra töröljük, a bőrét beirdaljuk, de csak a bőrét, a húsába már ne vágjunk bele. Sóval és rozmaringgal bedörzsöljük, aztán egy száraz serpenyőben először a bőrös felével lefelé, kb. 5 perc alatt kisütjük a zsírját, majd a megfordítva is 3-4 percig sütjük. Az elősütött melleket gyorsan átpakoljuk egy tepsibe zsírjával együtt, és forró 180 sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt azért pici pihentetjük! Tálaláskor nem divatból, de még egy kicsi balzsamecet sziruppal tetézhetjük, hogy valóban élvezzük az ízeket!
Minden tiszteletem a Tiéd, ha máshogy készíted, de ezek az ízek igazán passzolnak. Szerintem. A sült cékla hidegen is finom, például én a reggeli szalonnás tojásomhoz faltam ezt a finomságot.
Hozzászólás zárolva.