SPANYOL FINOMSÁG
Asztúriai babpörkölt
Mély, kelta hagyományai vannak az asztúriai konyhaművészetnek. Ebből természetesen nem maradhat ki a fehér bab és a kolbászuk, a chorizo sem. Fabada az elnevezése a leveses, de inkább pörköltes ételnek, amit cserépedényben készítenek. Íme a legegyszerűbb változat, amit spanyol tapasztalataim után egy kicsit magyarra fordítottam…
Hozzávalók:
- 25 dkg száraz fehér bab
- 10 dkg füstölt sonka
- 2 szál chorizo (kolbász)
- 40 dkg burgonya
- 1 kis fej fehér káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 fehérrépa
- só, törött bors – ízlés szerint
Elkészítés:
Ahogy nálunk, áztassuk be a babot még előző este. Lecsepegtetjük, majd, ha tényleg nagyon autenkikusak szeretnénk lenni, cserépedénybe tesszük, és annyi vizet engedünk rá, hogy éppen ellepje. Jöhet hozzá a füstölt sonka, majd a kolbász. Óvatosan sózzuk, borsozzuk, és egy órán át lassú tűzön főzzük sütőben vagy kemencében. Ekkor jöhet rá a hasábra vágott krumpli, a felkarikázott répa és hagyma, illetve a szép vékony szeletekre vágott káposzta. Ha esetleg nagyon elfőtte volna a levét, önts utána egy pici forró vizet. Tégy rá fedőt, ha cserépedényben készíted, feltétlenül a cseréptetőt, és szép, lassú tűzön főzd még másfél órát. A végén pirított kenyérszeletekkel tálald.
Jó étvágyat!
Mit súg a besugó a spanyoloknak?
Azért (is) jó Spanyolországba menni, mert bámulatos a konyhája! Roston sült halukat besugónak hívják, de amilyen viccesnek tűnik a neve, annyira finom! Én személy szerint nem tudtam vele betelni, de azt hozzá kell tenni, hogy tényleg csak a fás vagy faszenes parázson sült halak az igazán ízletesek!
Hozzászólás zárolva.