Facebook hozzászólás
930

JÖN A SZEZON

Paradicsomos pulykacomb lencsével

Többször is megakadt a szeme Pammer Livinek ezen a recepten. Nem bánta meg, harmonikus ízű, nagyon finoman fűszerezett és tartalmas egytálétel született. Köretként saját sütésű gyökérkenyeret kínált mellé, ami nagyon passzolt ehhez a finom, szaftos ételhez. Miután rövidesen lencsét kell ennünk a hagyomány szerint (igaz, hogy a babona szerint nem baromfival), azért felajánlom! Nem fogunk csalódni!

Paradicsomos lencse, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb méretű egész, filézett, a bőrétől megfosztott felső pulykacomb, (így körülbelül 4 főre elég adag jön ki belőle)
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 vastag szelet frissen füstölt, jó húsos szalonna ( az eredeti receptben nem szerepel, én viszont tettem bele egy kis füstös íz kedvéért)
  • 25 deka lencse
  • 1 ek sertészsír
  • 4-5 nagyobb, friss paradicsom– az eredeti recept paradicsomlevet írt, én kiváltottam jó húsos friss paradicsomokkal
  • 3 nagyobb cikk fokhagyma
  • friss kápia paprika fele
  • frissen őrölt zöldbors
  • friss kakukkfű
  • só .
  • 1 mk őrölt pirospaprika is került bele nálam, de ez elhagyható.

Elkészítés:

A vöröshagymákat apróra , a szalonnát kis kockákra vágtam, majd a kanálnyi sertészsírban üvegesre pároltam őket együtt. Hozzáadtam a meghámozott, felvágott húsos paradicsomokat, a kettő fej apróra vágott fokhagymát a csíkokra vágott kápia paprikát és átpároltam. A pulykacombot kockáztam, majd az alaphoz  adtam, és fehéredésig kevergettem. Ekkor egy mokkáskanálnyi őrölt pirospaprikát szórtam rá, felöntöttem vízzel, sóztam, frissen őrölt borssal , kakukkfűvel fűszereztem, és omlósra, puhára főztem. A lencsét alaposan átmostam, majd sóval és egy cikk fokhagymával külön edényben puhára főztem. Amikor a hús is megpuhult a lencsét átszűrtem, és a raguhoz adtam, majd alaposan átforraltam. Vastag, ízes szaftja lett, de mégsem pörköltszerű, inkább a paradicsomos szaft dominált. Az őrölt  pirospaprikát ki is hagyhatjuk, én is csak a színe kedvéért tettem bele, mert a paradicsomjaim elég sápadt színűek voltak. A friss kenyeret a kész étel mellé vágtam, nagyszerűen ki lehetett tunkolni a szaftot, a lencsés pulykahús pedig omlós, puha és nagyon finom ízű lett!

Jó étvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia!

Feri bácsi szilveszteri lencselevese





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!