ECUADOR GYÖNGYE
Rák szevicse
Ez recept hűen tükrözi az ecuadori szárazföld és a tengerpart adta termékek gazdagságát. Ott ez egy igazán közkedvelt étel, bő lével tálalva. Egy, vagy többféle tenger gyümölcse a fő összetevője: garnéla, tontahal vagy polip citrom vagy lime marinádban. Általában paradicsommal, sóval, lila hagymával és korianderrel ízesítik. Rendszerint pattogatott kukoricával, sült főzőbanánnal tálalják – ajánlja remek receptjét e föld szülötte. Evelyn Calipsa PhD hallgató a Pécsi Egyetem legújabb kezdeményezésnek egyik szereplője. Az 50 étel a nagyvilágból című kiadvány, amelyben az egyetem mintegy 100 országból érkezett, több mint 4500 diákjának legfinomabb nemzeti ételét gyűjtötték össze bizonyítja a világ és a egyetem sokszínűségét. Ja, és a magyar borokét is, hiszen a helyi kutatóintézet minden fogáshoz tudott remek magyar bort kínálni. Ez se véletlen! Kóstoljunk bele!
Hozzávalók 6 éhes szájhoz:
- 1 citrom
- 1 kg megtisztított garnéla
- 2 fej lila hagyma
- 4 paradicsom
- 1 piros kaliforniai paprika
- 10-15 citrom frissen facsart leve
- 1 csésze frissen turmixolt paradicsomlé
- ½ csésze ketchup
- 1 csokor petrezselyem
- pattogatott kukorica, főzőbanán
- 2 ek étolaj
- só, bors
Elkészítés:
- Főzzük a garnélát forró, sós vízben 2-3 percig, vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Szűrjük le, hagyjuk lecsepegni és kihűlni. Csavarjuk rá a citrom levét, a magok nélkül.
- A lila hagymát szeljük vékony karikára, és áztassuk sós vízbe 10 percre, majd öblítsük le, és szűrjük le.
- A paradicsomot vágjuk apró kockákra, majd tegyük egy külön tálba.
- A piros húsú paprikát is kockázzuk fel, és azt is tegyük egy külön tába.
- A paradicsomléhez: turmixoljuk le a paradicsomot, és szűrjük le, hogy megkapjuk a levét. A négy paradicsomból kettőt me4g is főzhetünk, ezeket hámozzuk meg, majd a két nyers paradicsommal leturmixoljuk, így a paradicsomlé kevésbé lesz savas.
- Vágjuk apróra a petrezselymet.
- Keverjünk össze minden összetevőt egy nagy tálban. Adjuk hozzá a citromok levét, ízesítsük sóval, borssal, majd locsoljuk meg 2 evőkanál napraforgóolajjal.
- Pihentessük a hűtőben legalább 1 órát, majd tálaljuk pattogatott kukoricával vagy sült főzőbanánnal.
70 éves a világ egyik legizgibb bankja
Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.
Hozzászólás zárolva.