SONKÁVAL TÖLTÖTT KRUMPLIGOMBÓC GOMBAMÁSTÁSSAL
Tiszteletem a grazi nagymamának!
Takarékosságáról – is – ismert a nagyszerű osztrák konyha. Soha nem dobtak ki semmit, hisz a természet kincseit mindig meg kellett becsülni a hegyek között. Sváb származású barátnőm még a nagymamájától tanulta ezt a remek receptet, és most nekünk is elkészítette. Nem tudtam betelni vele! Az alapja a nálunk is ismert, pl. a szilvásgombóchoz használt krumplis tészta. A sonkához semmilyen fűszer nem kell!
Hozzávalók:
- 30 dkg darált (maradék) sonka
- 1 kg krumpli
- 20-30 liszt
- 1 ek búzadara
- 2 ek olaj vagy 3 dkg zsír
- 1 tojás
- só
A gombamártáshoz:
- 10 dkg gomba
- 10 dkg húsos szalonna
- 2 dkg póréhagyma
- 3 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 2 dl húslé (lehet kockából is)
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
Héjában megfőzzük a krumplit, meghámozzuk, villával áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a zsiradékot, a darát, a tojást, megsózzuk, és jól összedolgozzuk. A gombát vékony szeletekre, a pórét karikára vágjuk. Forró vajon megfuttatjuk a pórét, majd rátesszük a gombát, és 3-4 percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd ráöntjük a levest. Fakanállal jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Amikor forr, beleöntjük a tejszínt és összeforraljuk.
Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje
Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!
Hozzászólás zárolva.