Facebook hozzászólás
903

SONKÁVAL TÖLTÖTT KRUMPLIGOMBÓC GOMBAMÁSTÁSSAL

Tiszteletem a grazi nagymamának!

Takarékosságáról – is – ismert a nagyszerű osztrák konyha. Soha nem dobtak ki semmit, hisz a természet kincseit mindig meg kellett becsülni a hegyek között. Sváb származású barátnőm még a nagymamájától tanulta ezt a remek receptet, és most nekünk is elkészítette. Nem tudtam betelni vele! Az alapja a nálunk is ismert, pl. a szilvásgombóchoz használt krumplis tészta. A sonkához semmilyen fűszer nem kell!

Sonkával töltöttt krumlis tészta gombamártással, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

A gombamártáshoz:

Elkészítés:

Héjában megfőzzük a krumplit, meghámozzuk, villával áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a zsiradékot, a darát, a tojást, megsózzuk, és jól összedolgozzuk. A gombát vékony szeletekre, a pórét karikára vágjuk. Forró vajon megfuttatjuk a pórét, majd rátesszük a gombát, és 3-4 percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd ráöntjük a levest. Fakanállal jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Amikor forr, beleöntjük a tejszínt és összeforraljuk.

Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje

Kuglófok, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!    

Lisztes kézzel kb. 16-17 gombócot formázunk a krumplimasszából. Mindegyiket megtöltjük darált sonkával és bő, forró sós vízben (de nem lobogó lángon!) nagyjából 10 perc alatt készre főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, és langyos vízzel leöblítjük. Rögtön a tálalótálba rakjuk. A felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk. A gombócokra ráöntjük a gombamártást, a tetejét pedig megszórjuk a szalonnával.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!