Hozzávalók:
- 1 db zsenge főzőtök (kb. 1,3kg)
- 10 dkg rizs
- 10 dkg edami sajt
- 1 db tojás
- 1 ek tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 db koktélparadicsom (kb.)
- lestyán
- kapor
- bors, só
Elkészítés:
Aprított lestyánnal, kaporral és egy gerezd (egészben) fokhagymával ízesített párolt rizst készítünk, jó langyosra hűtjük. Egy darab tojást, egy evőkanál tejföllel kikeverünk. A tököt meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, a belét – magrészét – egy kanál segítségével kivájjuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, belehelyezzük a két fél tököt, ha billegne, finoman vágjunk neki egy kis talp részt!
Tökfőzelék a nagyitól
Apukám nem szerette a “K” betűs ételeket, mint pl. a káposzta vagy a tök. Persze, a gyerek azt nem szereti, amit amit a szülők… Eltelt vagy jó 30 év, amikor rájöttem, mennyire imádom a tököt! Ma sem tudtam ellenállni neki, amikor megláttam a zöldségesnél a már legyalult csodát! Gyorsan lefényképeztem, mert, ha elkészítem, nálunk pillanatok alatt csak a hűlt helye marad…
A sütőt bemelegítjük 180 fokra. A maradék sajtot ráreszeljük a betöltött tökök tetejére és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szépen megsütjük, a végén, a szebb pirulás érdekében kicsit ráerősíthetünk. Kiegészítőként, egy kis mustárral kikevert tejfölt kínálhatunk, vagy valami kedvünkre való szószt.
Hozzászólás zárolva.