Fűszeres libamell hagymás zellerraguval, kukoricakásával
Márton-napra kétféle módon is elkészítettem libás étkem, ami nem mellesleg a melle volt. Kétféle mód? Ez igazándiból, a körítést illeti, mert magának a húsnak csak fűszerezése más, de az ügyesen illeszkedik a köret, illetve a ragu ízéhez.
Hozzávalók:
- 4 db libamell
- 2-3 szál szárzeller
- 1 fej vöröshagyma
- 3-gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- majoránna
- őrölt kömény
- bors, só
- 4 adag kukoricakása, polenta
Hozzávalók:
A szárzellert felszeleteljük, a vöröshagymát, fél karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig gyufaszálnyi darabkákra. A sütőt bemelegítjük 160 fokra. A libamellek bőrét beirdaljuk, (de csak a bőrét!), sózzuk, borsozzuk, és majoránnával , őrölt köménnyel ízesítjük.
Egy száraz serpenyőben, a bőrével lefelé, közepes lángon 4-5 percig pirítjuk, illetve kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk, és ott is 3-4 percig sütjük. A zsírjából egy-két kanálnyit átteszünk egy másik serpenyőbe. Ezután átrakjuk egy tepsibe őket, és az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Tálalás előtt a sütőből kivéve, legalább 5 percet pihentetjük.
Közben a különvett zsiradékon megfuttatjuk a vöröshagymát és a szárzellert (1-2 perc), aztán hozzáadjuk a fokhagymát, majd újabb 1 perc elteltével, rálottyintjuk a bort, és kiforraljuk, annyira, hogy a”leve” minimális legyen. A kukoricakása, tetejére rajuk a hagymás zelleres ragut, és erre fektetjük a felszeletelt mellet.
(…biztos ami biztos a szaftjával, levével locsoljuk meg ? )
Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba!
Elgágogom, milyen a libaleves Mártinál
Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki!
Hozzászólás zárolva.