Életforma.hu

GASZTRO

70 éves a világ egyik legizgibb bankja

Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.

Sokan meglepődnek azon, hogy Villány és Szekszárd árnyékában egyáltalán létezik Pécsi borvidék. Pedig nagyjából 600 hektáron 12 borász gazdálkodik. A város nyugati határában, a Szentmiklós-hegyi 30 hektáron találjuk a kutatóintézet ültetvényeit. Pontosan 70 éve ott működik a tudományos műhely. Egy 300 éves egyházi szőlészetre és pincészetre alapozva dolgozik ma az Európában egyedülálló fajtagyűjteménnyel és szőlőgénbankkal rendelkező kutatóintézet. Egykor ott termett meg a pálosok miseborához a szőlő.A génmegőrzésen túl Magyarországon belül egyedül náluk folyik világszínvonalú, úgynevezett rezisztencia-nemesítés. Hevér László főborász a Wineglass sajtóklubjában elmesélte, hogy céljuk a környezettudatosabb, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése, és megerősítése. Elsősorban a Kárpát-medencei magyar fajtákra figyelnek. Az ellenállóbb tökékhez pl. kevesebb permetezésre van szükség, így akár 20 %-kal is csökkenthető a termelési költség. Ma már nemcsak az ellenálló képesség a fontos, hanem a minőség is. A szakemberek kiválóan dolgoznak, már csak több pénz, pénz és pénz kéne munkájukhoz.

Sylver, Kép: László Márta

Az eredmények nem maradnak el. Bár „piciben” dolgoznak, tehát egy-egy borukból mindössze pár hordójuk van, de az elismerésekhez ennyi is elég. A XVIII. Országos Syngenta Borversenyen az aranyak mintegy harmada a Pannon borrégióba került, de az egyetlen pécsi aranyérmet a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Summa Merlot 2017 bora hozta el. (Ne keresd, még nincs forgalomban, de tényleg csúcs ez bor!)

Kép: PTE

A Pécs Vidéke hegyközség szokásos éves borversenyének  termelői nagydíját, vagyis a legeredményesebb pincészet elismerését a kutatóintézet nyerte el 6 aranyéremmel! 51. alkalommal rendezték meg április elején a Villányi Hegyközségi Borversenyt, ahol aranyérmet kaptak a villányi Bock-birtokon termelt rezisztens szőlőfajtákból összeállított házasítással. Ez talán a legrangosabb, amit az innovatív fajtákból készített vörösbor elért Magyarországon. És ezek csak az elmúlt két hónap eseményei!Többször kapnak ők is érdekes információkat különleges, rég elfeledett szőlőtőkékről, amit azután megvizsgálnak. Nem kell tovább menni Pécsnél! A Líceum és a Papnevelde utcában is található egy-egy 450 éves tőke. Későn érők, kevés a bogyók cukortartalma, és annyira eltérők mai társaiktól, hogy még a kártevők sem ismerik fel. Ennek is köszönhetik hosszú életüket.

Vylyan-borok, Kép László Márta

Bor ihlette irodalmi alkotásokat fordított a grafika nyelvére Veress Tamás. Ezen új címkékkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Villányi borvidék egyik ismert boros birtoka, a Vylyan. Csúcsboraik kaptak ugyanis új köntöst, amit nemrég mutattak be a sajtó munkatársainak a Magvető Café, kávéházban. 

Zenit, Kép: László Márta

Hevér László főborász az Életforma olvasóinak azt is elárulta: Mátyás korában az ünnepi asztalra a királyi borvidékről, a Szerémségből érkezett a kadarka. Furmintot a Somlóról és a Duna-Tisza-Dráva vidékéről hozattak. Ma a nagyon száraz pezsgővel, a tokaji szamorodni vagy aszúval koccintanak legszívesebben a magyarok az ünnepi asztalnál. Hiába – tette hozzá a szakember – egyszer minden bor meghal, és ugyanakkor újjászületik! Ez nem más, mint a húsvét misztériuma!

Boldog születésnapot, kedves kutatóintézet, további sok sikert, mi meg megyünk kóstolni Pécsre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.