Az eredmények nem maradnak el. Bár „piciben” dolgoznak, tehát egy-egy borukból mindössze pár hordójuk van, de az elismerésekhez ennyi is elég. A XVIII. Országos Syngenta Borversenyen az aranyak mintegy harmada a Pannon borrégióba került, de az egyetlen pécsi aranyérmet a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Summa Merlot 2017 bora hozta el. (Ne keresd, még nincs forgalomban, de tényleg csúcs ez bor!)
A Pécs Vidéke hegyközség szokásos éves borversenyének termelői nagydíját, vagyis a legeredményesebb pincészet elismerését a kutatóintézet nyerte el 6 aranyéremmel! 51. alkalommal rendezték meg április elején a Villányi Hegyközségi Borversenyt, ahol aranyérmet kaptak a villányi Bock-birtokon termelt rezisztens szőlőfajtákból összeállított házasítással. Ez talán a legrangosabb, amit az innovatív fajtákból készített vörösbor elért Magyarországon. És ezek csak az elmúlt két hónap eseményei!
Bor ihlette irodalmi alkotásokat fordított a grafika nyelvére Veress Tamás. Ezen új címkékkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Villányi borvidék egyik ismert boros birtoka, a Vylyan. Csúcsboraik kaptak ugyanis új köntöst, amit nemrég mutattak be a sajtó munkatársainak a Magvető Café, kávéházban.
Hevér László főborász az Életforma olvasóinak azt is elárulta: Mátyás korában az ünnepi asztalra a királyi borvidékről, a Szerémségből érkezett a kadarka. Furmintot a Somlóról és a Duna-Tisza-Dráva vidékéről hozattak. Ma a nagyon száraz pezsgővel, a tokaji szamorodni vagy aszúval koccintanak legszívesebben a magyarok az ünnepi asztalnál. Hiába – tette hozzá a szakember – egyszer minden bor meghal, és ugyanakkor újjászületik! Ez nem más, mint a húsvét misztériuma!
Boldog születésnapot, kedves kutatóintézet, további sok sikert, mi meg megyünk kóstolni Pécsre!