Életforma.hu

GASZTRO

A japán konyha fantasztikus ízei

Széles választék, harmónia, egyszerűség jellemzi a japán gasztronómiát, a főzési, tálalási és étkezési szokások olyan egysége, amelynek minden mozzanatában - színben, formában és ízben egyaránt - a rend érvényesül, mondják a japán ételek szerelmesei.

A japán konyha rendkívül sokszínű, de a leggyakrabban a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a rizs és a szója szerepelnek az otthonok asztalain és a vendéglői étlapokon egyaránt. A húsok közül csirkét, marhát, sertést egyaránt fogyasztanak, s bár ezek aránya nem éri el a tengeri halakét, egy-két - szójaszósszal és rizsborral vagy egyéb helyi fűszerrel, páccal "megbolondított" - húskülönlegesség népszerűvé vált az ország határain kívül is. Ilyen például a fűszeres nyárson sült csirke, a jakitori, valamint a jellegzetes japán húsfondü, a szukijaki, amelyek nálunk is ismertek.

A japán konyha jelképévé azonban a híres sushi vált (a szó maga "savanyút" jelent), s ma már az egész világot - közte a hazai ínyenceket is - meghódította. Nemcsak nagyon egészséges, alacsony kalóriatartalmú étel, hanem rendkívül ízletes is, persze csak akkor, ha szakavatott kezek alól kerülnek ki a töltött haltekercsek. Mert mint minden speciális ételnek, a sushikészítésnek is megvannak a maga rafinált fortélyai. Ilyen például az, hogy a felhasznált alapanyagokat hajszálvékonyakra kell szelni, s a rizst éppen a legmegfelelőbb állagúra főzni. Japánban aranyszabály ugyanis, hogy a jó rizs épp csak annyira ragadós, hogy pálcikával fel lehessen emelni egy-egy kis adagot.

A sushi egyébként - amelynek napjainkban számos fajtája ismert - az eredeti japán recept szerint kétféleképpen készül. Az egyik a nigiri sushi, ahol a kézzel formázott "rizskupacra" tálalják rá a halból, garnélarákból vagy tengeri sünből készül hússzeletet, míg a maki sushi esetében a rizst és a halszeletet a norilapok segítségével kis hengerekké formázzák.

A rizs alapélelem a szigetországban: évszázadok óta ott van a mindennapi és ünnepi menükben, s fontosságának súlyát jelzi, hogy a japán "gohan" szó a gabona nevét és az evést is jelenti egyben.

Persze nem hiányoznak a japán gasztronómia palettájáról a zöldségfélék sem, ám ezek nagy részét is a vizek szolgáltatják. Igen kedveltek a tengeri moszatok, mint például a vakame, amelyet levesbetétként fogyasztanak, vagy a kombu, amiből - ízletes halak hozzáadásával - egyfajta japán húslevesféle, a dashi készül, amelyet aztán ételek ízesítőjeként és levesek alapjaként használnak.

A rizs mellett a japán konyhában népszerű gabonaféle még a helyben termesztett hajdina, de kedveltek egyéb zöldségek is, mint a szójabab, a káposzta, a retek, a torma, a hagyma és a burgonya. A szójababból főleg szószokat és pasztákat készítenek, de ez az alapanyaga a nálunk is ismert tofunak, valamint különféle erjesztett szójakészítményeknek, például a szójaszósznak és a fűszeres-csípős szójababkrémnek, a miszónak, ami a híres miszóleves fő kelléke, és amelyet a szigetországban legfőképp a reggelihez vagy valamilyen halételhez köretként fogyasztanak.   Igen sokszínű a tofuból, e rendkívül gazdag fehérjeforrásból készített ételek skálája. Húspótlóként rántva, párolva, grillezve, sütve, pörköltnek főzve nemcsak őshazájában, Japánban, de a világ számos országában is ott szerepel az egészséges reformtáplálékok listáján, sőt édesítve desszertként is fogyasztják.   Amúgy jellegzetes édesség nemigen van Japánban, így az ételsor utolsó fogásaként - eltérve az európai étkezési szokásoktól - nem desszertet, hanem levest és rizst fogyasztanak, s valamilyen idénygyümölccsel zárnak. A kisszámú helyi édesség közül egyébiránt az európai emberhez ízvilágában talán a legközelebb a mochi áll. Nevét alapanyagáról, a mochi rizsről kapta, amelyből nyúlós tészta készül, amit aztán vagy megtöltenek például édes babbal, édesburgonya-pürével, vagy gombócokká formálva öntenek le édes babszósszal.

Miért egészséges a sushi?

A sushi igen magas tápértékű étel, alkotóelemei számos, az emberi szervezet számára hasznos anyagot tartalmaznak. Sok benne a fehérje és a jód, zsírtartalma viszont igen alacsony. A benne lévő taurin koleszterinszint-csökkentő, az olajos halak ómega 3 és ómega 6 zsírsavai pedig a szívbetegségekkel szemben biztosítanak védelmet. A tengeri nori alga emellett vitaminokat és olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a foszfor, a kalcium, a karotin vagy a vas és a protein.

A sushi főbb hozzávalói: kerek szemű (rizottó) rizs, rizsecet, szárított norilapok (vékony algalapok), wasabi (japán torma), shoyu (japán szójaszósz), gari (ecetes gyömbérszeletek), daikon (japán retek), wakegi (újhagyma), nyers hal.

Japán ételalapanyagok, -ízesítők

Daikon: hosszúkás alakú, fehér húsú retek, enyhén csípős, főve húsételek mellé köretként, nyersen pedig salátakánt kínálják.

Dashi alaplé: szárított japán kombualgából és bonítószirupból készült, hal- és algaízű fűszeres húslevesalap.

Gari (sóga): ecetben pácolt gyömbérszeletek.

Gomasio (szezámsó): szezámmagból és sóból készült fűszer, tészta-, tojásételekhez és salátákhoz.

Kampjo: szárított, vékony szeletekre vágott tök.

Kome (ketan vagy nikisi néven is ismerik): kerek szemű rizs, amely a főzéssel ragacsossá válik.

Kombu (vagy konbu), vakame: japán tengeri moszatfélék, rizsételekhez és levesbetétként használják.

Mirin: édes, szirupsűrűségű, alacsony alkoholtartalmú rizsbor ételek ízesítéséhez.

Miszó: fűszeres-csípős szójababkrém.

Norilevél: a bíborszínű tengeri moszatból préseléssel és szárítással készül.

Renkon (lótuszgyökér): vízililiomfaj-gyökér. Frissen, fagyasztva, szárítva, konzervként kapható.

Rizstészta: rizslisztből készült tészta.

Sake (száké): enyhe, 15-20 százalékos rizsbor, amit melegen fogyasztanak kis csészékben. Emellett számos étel ízesítője is.

Szanso (japánbors): aromás, csípős fűszer, hal- és húsételek ízesítője.

Szicsimi togarasi (hétfűszer-keverék): aromás fűszer, levesek, grillételek ízesítéséhez.

Szójaszósz: érlelt szójababból, vízből és sóból készült fűszermártás.

Szoju: szójaszósz, ízesítésre használják.

Szu (rizsecet): kicsit édes, kicsit sós, lágyabb, selymesebb a hagyományos ételeceteknél. Salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatós szószokba használják.

Szurimi: préselt, rákízű tengerihal-hús.

Takuan (japán retek): kedvelt sushitöltelék.

Tofu (szójababsajt, szójababtúró): a szójából előállítható, valódi húspótló, fehérjetartalma megfelel a marhafelsálénak.

Tongu, más néven shiitake: aromás kínai gomba.

Üvegtészta: mungóbabból és szójabab-keményítőből készült, hajszálvékony, átlátszó tészta.

Vakame (tengeri moszat, alga): levesek, zöldségételek hozzávalója.

Wasabi (lótorma): zöld színű, csípős japán torma, ételek ízesítéséhez. Krém és por formájában készül.

Szilágyi Eta

Fotó: Bartos Gyula

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.