Életforma.hu

GASZTRO

Citromos kecsesajt torta és Csokoládés-sárgabarackos puding

Két csábító édesség, melyet könnyen el lehet készíteni. Nagyon finom és nem hízlal! Próbálja ki ön is a Citromos kecsesajt tortát és a Csokoládés-sárgabarackos pudingot!

Citromos-kecskesajtos torta

Hozzávalók:

500 g készen kapható édes vajas tészta

4 tojás, felverve

2 citrom reszelt héja és leve

140 g finomított kristálycukor

200 ml créme fraiche

100 g kéreg nélküli, friss kecskesajt, durvára morzsolva

szeder vagy más gyümölcs a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljünk ki vele egy 20 cm átmérőjű, csatos tortaformát, amely kb. 3-4 cm mély. Hűtsük 30 percig.
  1. Takarjuk le a tésztát sütőpapírral, és öntsünk rá babot, keverjük meg a belsejét egy kis felvert tojással, aztán tegyük vissza a sütőbe még 5 percre, hogy ropogósabb legyen. Vegyük ki a sütőből. Majd csökkentsük a hőmérsékletet 150 fokra.
  1. Addig keverjük a citromhéjat, a citromlevet és a cukrot, amíg a cukor feloldódik. Öntsük át egy kancsóba. Tegyük a tésztát egy sütőlemezen a sütőbe, és öntsük bele a citromos keveréket. Szórjuk rá a kecskesajtot. Süssük 60-70 percig, amíg kicsit remegős, de szilárd nem lesz. Tálaljuk melegen vagy hidegen gyümölccsel
  1. Créme Fraiche -t házilag úgy készítünk, hogy egy üvegtálban összekeverünk 2,5 dl habtejszínt 1 evőkanál íróval, és lefedve 8-24 órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy besűrűsödjön. Utána keverjük össze, és lefedve 10 napig eláll a hűtőszekrényben

Elkészítési idő: másfél óra

Csokoládés-sárgabarackos puding

Hozzávalók:

100 puha vaj és még egy kevés

200 g aszalt sárgabarack

4 evőkanál brandy

100 g darált mandula

25 g kakaópor

100 g sütőporos liszt

1 teáskanál sütőpor

140 g világos nyers nádcukor

2 nagy tojás, felverve

4 evőkanál tej

100 g étcsokoládé, nagy darabokra vágva

2 evőkanál áttetsző méz

A szószhoz

100 g étcsokoládé, darabokra törve

284 ml zsíros tejszín a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Vajazzunk ki egy 1,2 literes felfújtformát. Az aljába terítsünk sütőpapírt. Tegyük a sárgabarackot a brandyvel egy kis lábasba. Lassan forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük, amíg a barack felszívja a brandyt. Hagyjuk kihűlni. Öntsük a darált mandulát egy tálba. Szórjuk rá a kakaót, a lisztet és a sütőport, majd keverjük össze. Egy másik tálba keverjük habosra a vajat a cukorral, majd apránként dolgozzuk bele a tojásokat és a tejet.
  1. A barack felét vágjuk apróra. Forgassuk a mandulás-lisztes keveréket a vajas keverékbe, aztán tegyük bele a sárgabarackot és a csokoládét. Az egész barackokat tegyük a formába. Kanalazzuk rá a mézet. Öntsük rá a tésztakeveréket. Fedjük be, és gőzöljük két és fél órát.
  1. A gőzölési idő vége felé készítsük el a szószt. Tegyük a hozzávalók egy kis lábasba. Melegítsük és kevergessük, amíg sima lesz. Hagyjuk a pudingot 10 percig hűlni, majd fordítsuk ki a formából, és tálaljuk csokoládészósszal.

Elkészítési idő: 30-40 perc

Forrás: Alexandra Kiadó: 101 csábító desszert


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.