Életforma.hu

GASZTRO

Dominikai napindító: a Mangú, a főzőbanán püré

A dominikaiak reggelije főzőbanánból készül. Azért merjük ajánlani nektek, mert nagyobb élelmiszerboltokban már kapható a nem sárga színű, hagyományos banán, hanem a zöld, kemény főzőbanán, szóval az ambíciózus világevőket már az alapanyaghiány sem gátolhatja meg, ha ki akarják próbálni.

A Mangú-t Dominika hivatalos reggelijének tekintik. A tejszínes vajjal vagy selymes olívaolajjal főtt, főzött plantainákat (zöldségbanánokat) a nyugat-afrikai rabszolgák a spanyol gyarmati időkben vittek be a szigetre. A Mangú titka az is, hogy zöld főzőbanánból kell készíteni, nem érettből.

 

Mangú. Fotó: Pinterest

 

A helyiek szerint a legfontosabb lépés, hogy a főtt banánhoz óvatosan csorgassuk a jéghideg vizet, tehát ne forró vagy meleg vízzel próbáljuk pépesíteni. Ez egy olyan technika, amelyet nemzedékeken át adnak egymásnak tovább, bár azt senki sem tudja pontosan megmagyarázni, miért ettől lesz olyan krémes a Mangú. De Dominikán mindenki ragaszkodik ehhez, mert szerintük titokzatos módon lazítja meg a banán keményítőjét, s így biztosítja a krémes textúrát.

Azt mondják, hogy ha az édes, bársonyos pép, a sült tojássárgája, a sült (dominikai) szalámi a sült sajtokkal (questo frito) és a pácolt, sült  hagymával együtt érkezik a szánkba, eddig nem ismert ízorgiával találkozhatunk. Egyébként így együtt ezt az ételt Los Tres Golpesnek, a három csapásnak hívják.

 

Már nálunk is kapni főzőbanánt. Fotó: Pinterest

Hozzávalók (4 főre): 4 db zöld banán, 1 evőkanál vaj vagy 3 evőkanál olívaolaj, 1/2 csésze tej (vízzel helyettesíthető), 1 db lila hagyma, olaj, só és ecet ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg a banánt és vágjuk fel, forrásban lévő vízben főzzük meg.
  2. Hagyjuk a banánokat 15 percig főni, amíg meg nem puhulnak, majd adjuk hozzá a sót.
  3. Vegyük ki a banánt a vízből, s tegyük egy tálba, majd rázogassuk meg kissé.
  4. Adjunk hozzá tejet, vajat vagy olívaolajat, és addig pépesítsük villával a banánokat, amíg elég krémesnek nem tűnik.
  5. Vegyünk egy lila hagymát, szeleteljük fel és süssük meg ecettel ízesített olajban.
  6. Tálaljuk hegy formában a Mangút és koronázzuk meg a hagyma szeletekkel.
  7. A Mangút variálhatujuk:

    • apróra vágott és sült fehér sajttal
    • sült, rántott vagy keményen főtt tojással
    • csirke, marhahús, sonka vagy szalámi kíséretében
    • avokádó szelettel

BRUTÁL REGGELIK-SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEIT ITT OLVASHATJÁTOK:

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.