A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk. Sőt, ezek a receptek akár abban is segíthetnek, hogy megszabaduljunk tőlük.
Brokkoli
A brokkoli jó a szívnek: fogyasztása helyreállíthatja ereink diabétesz okozta károsodását, csökkenti a szívproblémák és a stroke kockázatát. Jelentős a C-vitamin-, folsav- és magnéziumtartalma, az élénk színéért felelős klorofil és izotiocianátok pedig a máj működését serkentik, és védenek a daganatos betegségektől.

Csőben sült brokkoli erdei gombával
Hozzávalók:
1 kiló brokkoli,
20 deka erdeigomba-keverék,
1 szál póréhagyma,
20 deka vaj,
10 deka liszt,
8 deci tej,
30 deka reszelt sajt,
1 teáskanál őrölt szerecsendió.
Elkészítése: a brokkolit enyhén sós vízben megpároljuk, majd a feldarabolt póréhagymával és gombával serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Besamelmártást készítünk: vajon lisztet pirítunk, felöntjük tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A zöldségeket tepsibe helyezzük, ráöntjük a besamelmártást, a tetejét pedig reszelt sajttal megszórjuk. 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.