Életforma.hu

GASZTRO

Főzési praktikák, trükkök!

Biztos sok lányt, fiatalasszonyt ellátott jó tanáccsal nagymamája, vagy az anyukája, ám ez nem mindenkinek adatott meg. A kezdőknek eleve stressz a sütés-főzés, de a haladók is sokáig és sokszor kínlódnak még, amíg elkészül az ebéd, vagy a vacsora.

Számos olyan trükk, hasznos praktika van, amivel megkönnyíthejük munkánkat a konyhában, vagy helyettesíthetjük a hiányzó eszközöket, például a "patikamérleget". Íme, egy "csokorra való" tipp:

1.) Galuskaszaggató híján a tésztából mindig csak 2-3 evőkanálnyit tegyünk egy kisebb, nyeles vágódeszkára. Támasszuk a fazék szélére, amiben már forr a víz. Egy 2-3 cm széles pengéjű késsel vágjunk le egy vékony csíkot, kicsit lapítsuk szét, majd vagdossunk, és "szaggassunk" a vízbe kis galuskákat. Közben sűrűn mártogassuk a kést a vízbe, hogy ne tapadjon a tészta a késre!

2.) Ha gombócot készítünk a receptben leírt mértékeket tekintsük csak irányadónak! A liszt, a burgonya, a túró minősége, víztartalma nagyon eltérő lehet, ezért amikor az eredeti recept szerinti tészta kész, ellenőrizzük, hogy jó-e. Ha a massza nagyon ragad a kezünkhöz, akkor adjunk hozzá még 1-2-3 evőkanálnyi kötőanyagot, azaz a gombóc alapanyagának megfelelő lisztet, zsemlemorzsát, grízt. Ha túl száraznak érezzük, akkor pedig kevés tejjel, vagy vízzel lágyíthatjuk. Ha a massza már jó, főzzünk ki egy "próbagombócot". Vizes kézzel tojásnyi gombócot formálunk és beledobjuk a forrásban lévő vízbe. Ha rögtön mállani, foszlani kezd, netán szétesik, akkor adjunk még 2-3 evőkanál kötőanyagot a masszához.

3.) Gombócfőzéshez a vizet mindig forrásban kell tartani - de vigyázni, hogy ne fusson ki- és fedő nélkül, a gombócok nagyságától függően 10-20 percig kell főzni. Amikor beletesszük a vízbe, általában lesüllyed, majd elkezd emelkedni és lebegni a vízben. Kb. 5-10 perces "lebegés" után jó. Hústűvel is ellenőrizhetjük, hogy jó-e már a gombóc. Ha beleszúrjuk, és kihúzzuk a tűt, és még ragad rá a massza, akkor még főzni kell. Ha kihúzott tű "tiszta" marad, kész a gombóc.

4.) A kész, nyers derelyék, gombócok nagyszerűen tűrik a mélyhűtést. Lisztezett tálcára "ültetjük őket, de csak egy rétegben. Betesszük a fagyasztóba 2-3 órára, majd miután keményre fagytak, már nyugodta bezacskózhatjuk őket, akkora adagokban, amiket majd egyszerre elfogyasztunk. Azon mód, fagyosan kell őket kifőzni!

5.) Az olajban, zsiradékban csak addig szabad pirítani a fokhagymát, amíg világosbarna lesz, mert a túlpirult, vagy égett fokhagyma keserű lesz, és az ételt is megkeseríti.

6.) A közhiedelemmel ellentétben a gombát nem kell megtisztítani, mert legértékesebb tápanyagai éppen a héjában vannak. Csak folyó víz alatt jó alaposan mossuk meg! A szárából is csak annyit vágjunk le, amennyit nagyon muszáj.

7.) A gomba hajlamos arra, hogy megbarnuljon. Ezért ha előre feldaraboljuk, egy kiskanál segítségével locsoljuk meg egy kevés citromlével. Ha, ez nem zavarja a készülő étel ízét. Ha igen, akkor viszont a gombát mindig csak akkor daraboljuk fel, amikor rögtön fel is használjuk.

8.) Ha a pizza, vagy lepény tetejére kívánunk szórni friss fűszernövényt (pl. bazsalikom, zsálya, zeller, stb.), akkor azt előbb mártsuk meg olajban, mert különben megégnek a sütésnél.

9.) A petrezselymet lehetőleg a főzés végén adjuk az ételhez, és már ne főzzük vele tovább., mert elveszti a benne lévő értékes C vitamint és szép zöld színét, sőt íze egy részét is.

10.) A paradicsomot úgy a legegyszerűbb meghámozni, hogy néhány pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk. Így a héját szinte egészben, egy mozdulattal le lehet húzni.

11.) Tele a piac padlizsánnal, ám vigyázzunk! Csak az a padlizsán az igazán jó, és friss, aminek a héja szép fényes, és ha picit megnyomjuk, feszesnek érezzük, s csak alatta egy kicsit puhának. Ha megtisztítottuk és felszeleteltük, terítsük szét egy nagyobb deszkára, enyhén, de egyenletesen sózzuk meg, és hagyjuk legalább 1 órát állni, hogy keserű levét kieressze. Majd folyó víz alatt öblítsük le, szárítsuk le konyharuhával, vagy papírtörlővel, s így már bátran felhasználhatjuk. Hámozni ezt is könnyebb, ha pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk.

12.) Friss bazsalikomot úgy tehetünk el télire, hogy a leveleket megmossuk, alaposan leszárítjuk, majd egy befőttes üvegbe betesszük őket. Nem kell "lenyomni", úgyis összeesik egy kicsit magától. Majd ráöntünk annyi olajat (lehetőleg olíva olajat), hogy ellepje. Az üveget lezárjuk, és hűvös helyre tesszük. Nemcsak friss bazsalikomunk lesz így télire, hanem fantasztikusan finom salátaolajunk is!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.