Életforma.hu

GASZTRO

Húsok vörös- és fehérborral-receptekkel!

Sertés, bárány, borjú, baromfi, hal. Mindegyikhez ízében harmónikusan illeszkedik a bor, a szőlő. Most egy-egy sertés, bárány és borjú receptjével hozzuk meg kedvüket a főzéshez. 

Boros báránylapocka burgonyaágyon

Hozzávalók: 2 csontos báránylapocka, 80 deka nem szétfövő burgonya, 4 szál sárgarépa, 2,5 deci száraz fehérbor, 8 deci bárányalaplé, 1 ág friss rozmaring, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 teáskanál morzsolt kakukkfű, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, só és őrölt feketebors ízlés szerint.

Elkészítése: az olívaolaj felébe belekeverjük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük vele a báránylapockákat, majd a húst körülbelül 2 órára hűtőbe tesszük. A maradék olíván egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a megtisztított, felkockázott vöröshagymát, majd kiszedjük a serpenyőből, és a visszamaradt olajon megpirítjuk a lapockákat. Felöntjük a borral, majd a sütőben a hagymával együtt körülbelül 40-45 percig lefedve pároljuk. A megtisztított répákat nem túl vékony szeletekre, a burgonyát pedig nagyobb kockákra felszeleteljük. Ezután a hús helyére tesszük a burgonyát és a répát, sózzuk, borsozzuk, majd ráfektetjük a húsokat, az egészet leöntjük a bárányalaplével, rátesszük a rozmaringágat, és lefedve a sütőben puhára pároljuk. Ha kész, a húsokat lefejtjük a csontokról, felszeleteljük, tálra tesszük, majd mellérakjuk a répás burgonyát. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Borjútekercsek fehérboros mártásban

Hozzávalók: 6 szelet borjúcomb, 6 szelet bacon, 6 szelet sajt (ízlés szerint), 2 deci száraz minőségi fehérbor, 6 mogyoróhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, só, őrölt feketebors.

Elkészítése: a hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd mindegyikre egy-egy szelet bacont és sajtot teszünk (vigyázva, hogy ne lógjanak ki). Feltekerjük, és hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. Egy serpenyőben az olajon hirtelen megpirítjuk a tekercsek minden oldalát, majd kiszedjük őket, és a visszamaradt olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymákat. Visszarakjuk a roládokat a hagymás olajba, felöntjük a borral, és 30-35 perc alatt puhára pároljuk. Ha kész, a tekercseket tálra tesszük, melléöntjük a hagymás-boros mártást. Főtt burgonyával kínáljuk.

Sertésborda vincellér módra

Hozzávalók: 6 szelet csontos sertéskaraj, 40-40 deka fehér és vörös csemegeszőlő, 2 deci félédes fehérbor, 3 centiliter konyak, 4 evőkanál liszt, 1 babérlevél, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors. A mártáshoz: 4 deci vörösbor, 3 deka vaj, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál ételkeményítő, 1 evőkanál kristálycukor, csipet só.

Elkészítése: a karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és mindegyiket lisztben megforgatjuk, majd az olajon egy edényben mindkét oldalukon hirtelen megsütjük. A hússzeletekre ráöntjük a bort, hozzáadjuk a babért, és fedő alatt pároljuk puhára őket. Ha kész, mellédobjuk a szőlőszemeket, és 5-6 percig együtt pároljuk őket. Leöntjük a konyakkal, és az egészet melegen tartjuk. A mártáshoz a vajon karamellizáljuk a cukrot, felöntjük a vörösborral és a borecettel, picit sózzuk, majd néhány perc alatt összefőzzük. A keményítőt feloldjuk fél deci vízben, és hozzáadjuk a mártáshoz, miként a leszűrt pecsenyelét is. A hússzeleteket tálra tesszük, mellérakjuk a szőlőszemeket, és leöntjük a mártás egy részével. A többit csészében kínáljuk. Párolt rizzsel vagy burgonyapürével adjuk asztalra.

Szarvas-steak vörösbormártással

Hozzávalók: 1 kiló szarvasbélszín, 15 deka füstölt szalonna, 50 deka vadcsont, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 fehérrépa, 2 deci vörösbor, 1 kiskanál borókabogyó, 2 deci vadalaplé, só, őrölt bors, 1 kiskanál áfonyalekvár.

Elkészítése: a szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott zöldségeket, beletesszük a csontot, és felöntjük a vörösborral. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a borókát, és körülbelül 40 percig lassú tűzön, lefedve főzzük. Kiszedjük a csontokat, a zöldségeket áttörjük, majd hozzáadva az alaplét és az áfonyalekvárt, összefőzzük. Ha kész, a szarvasbélszínt vastagabb szeletekre vágjuk, és angolosra kisütjük. A szeletekre öntve a mártást vajas burgonyával tálaljuk.

Vörösboros vaddisznócomb

Hozzávalók: 1 kiló vaddisznócomb, 3 szál sárgarépa és 2 szál fehérrépa, 1 kis darab zeller, 2 gerezd fokhagyma, 3 deci száraz vörösbor, 1 fej vöröshagyma, 6-8 szem bors, 1 kiskanál kakukkfű, 2 babérlevél, 2 kiskanál borókabogyó, 25 deka hecsedlilekvár, só.

Elkészítése: a vaddisznócombot a kötözött sonkához hasonlóan megkötözzük. A megtisztított leveszöldség felét vastagabb csíkokra vágjuk, a másik felét vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a szemes borsot, babérlevelet és a borókabogyót, sózzuk, majd felforraljuk. Beletesszük a kötözött húst, hozzáöntjük a bort, és lassú tűzön - miközben vizet adunk hozzá - puhára pároljuk. Ha kész,a léből kivesszük a húst, és melegen tartjuk, a húslét pedig leszűrjük. Enyhén sós vízben megfőzzük a vágott zöldségeket. A húsról leszedjük a kötözőspárgát, tálra tesszük, és felszeleteljük. Elrendezzük rajta a leszűrt zöldségeket, és leöntjük a mártással. Hecsedlilekvárt tálalunk mellé.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.