Életforma.hu

GASZTRO

Isteni csokoládés sütemények - gyorsan, egyszerűen

A csokoládé évezredek óta a desszertek királynője. Nemcsak önmagában fejedelmi édesség, de sütemények pompás alkotóeleme vagy akár ékessége is. Tésztába keverve meleg barna színt s bársonyosan finom, kesernyést ízt ad, töltelékként, külső bevonóként meg nemcsak finom, szép is. A fogyasztásakor felszabaduló "boldogsághormon" hatása pedig már - stílszerűen - csak "hab a tortán".

 A csokoládé, ez a természet kínálta, különleges finomság még a legkitartóbb édességellenzőket is képes "levenni a lábáról". Nassolásához nem kell semmilyen különleges alkalom vagy ünnep, mondván, egy kis csoki igazán nem árt meg.

Régen mézzel, fahéjjal, vaníliával

ízesítették a kakaófa magjából nyert keserű csodát, napjainkra viszont már szinte áttekinthetetlenül gazdag az ét-, a tej- s a különféle ízesítésű csokoládéfajták nagy családja. Említhetjük akár a mentával, a naranccsal és fahéjjal vagy a kókusszal gazdagítottakat, s akkor még szót sem ejtettünk a pörkölt mandulával, dióval, mogyoróval, pisztáciával vagy éppen eper-, málnaszemekkel, banándarabokkal töltöttekről.

Ilyen és hasonló aromákat akár otthon is előállíthatunk, nem kell hozzá más, csak a legfőbb alapanyag: a jó minőségű csokoládé. S ehhez jöhetnek aztán az ünnepi kiegészítők, mint például pörkölt olajos magvak, fűszerek - szegfűszeg, vanília, ánizs, gyömbér, fahéj -, és itt ne is álljunk meg. Mert nem kell más, mint egy kis alkotóvágy, és nemcsak finom, de küllemre is látványos süteményt, tortát tudunk az  asztalra varázsolni.

A  zserbóhoz

is, amelynek nálunk hagyománya van, hozzátartozik a csokoládémáz, mint ahogyan más sütiket is megszépít az egyenletesen, fényesen csillogó csokitető.

Ma már igazán nem gond, hogy az otthoni süti is ne csak finom, hanem szép is legyen: az igazi bevonócsokoládéval könnyen lehet dolgozni, mert több kakaóvajat tartalmaz, mint az egyéb főzőcsokoládék, így gyorsabban megolvad. A tortabevonókkal is látványos eredményeket érhetünk el, mert ezek is már 40 fokon olvadnak, de érdekességük, hogy többnyire csak "csokiutánzatok", nincs bennük kakaó.

A könnyű kakaópor

is szemgyönyörködtető és kívánatos lehet egy-egy finomság tetején. Ez egyébként sajtolt kakaómassza, s mindössze 10-15 százaléknyi kakaóvajat tartalmaz.

Nem árt azonban az óvatosság, mert a csokoládé ugyan sokféle értékes összetevőt - többek között olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, magnézium, vas, réz vagy foszfor - tartalmaz, ám igen magas az energiaértéke: egy deka átlagosan 575 kilókalória, aminek 54 százaléka zsírból, 38 százaléka pedig szénhidrátból származik.

Nem ünneprontásként: a csokit is csak mértékkel élvezzük. Mert a túlhajtott nassolás bizony pluszkilókban mutatkozik meg.

Csokoládékrém készítésekor a csokit soha ne közvetlenül a láng fölött olvasszuk, az edényt mindig tegyük vízgőz fölé. És ne is melegítsük túl, mert becsomósodhat, vagy túlzottan besűrűsödhet. Ha ez mégis bekövetkezik, pici tejszínnel, olajjal hígabbra keverhetjük.

Az olvasztásra használt edény legyen teljesen száraz, és sose fedjük le a művelet során, mert a fedő alatt kicsapódhat a víz, és ez tönkreteszi a csokoládét.

Ha azt akarjuk, hogy szép fényes legyen a tortamáz, 1-2 kávéskanál olajat cseppentsünk a már megolvadt masszába. Arra viszont számítani kell, hogy az olajtól lassabban dermed meg.

 RECEPTEK: CSOKOLÁDÉTORTÁK

  Francia csokoládétorta

Hozzávalók: 3 tojás és 3 tojássárgája, 15 deka cukor, 1 üveg lecsöpögtetett meggybefőtt és a leve, 1 vaníliarúd, 1 zacskó vaníliás cukor, 15 deka liszt, 8 deka étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 30 deka étcsokoládé, 10 deka fehércsokoládé, 2,5 deci tejszín.

Elkészítése: a 3 tojás fehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját. Beletesszük az 5 deka keményítővel, sütőporral jól összevegyített lisztet, majd 5 deka reszelt étcsokoládét adunk hozzá, és finoman összekeverjük. A masszát kerek tortaformába tesszük, előmelegített sütőben megsütjük. Amíg hűl, a 3 deka keményítőt 2-3 evőkanálnyi meggylében elkeverjük, majd ezzel a felforralt maradék meggylevet besűrűsítjük, hozzáadjuk a meggyszemeket, és lehűtjük. A kisült tésztát három lapba vágjuk, majd visszatéve a formába az alsó lapot, megkenjük a meggyszósszal. Ráhelyezve a második lapot 20 percre hűtőbe tesszük. A 25 deka étcsokoládét vízfürdő fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a 3 tojássárgáját, és pici cukorral édesítjük. A tejszínt a vaníliavelővel kemény habbá verjük, és a csokoládéhoz keverjük, mintegy 20 percre hűtőben tesszük. Kivéve onnan a felével megkenjük a második tortalap tetejét, befedjük a harmadik lappal, majd ezt befedjük a maradék krémmel. Két-három órára hűtőbe tesszük. Végül a felolvasztott, majd megdermesztett fehér csokoládéból forgácsokat "faragunk", s ezzel díszítjük a tortát.

Csokoládétorta datolyával

Hozzávalók: 10 deka étcsokoládé, 10 deka vaj, 10 deka kétszersült, 10 deka cukor, 25 deka datolya, 20 deka mandula, 6 darab tojás, 1 zacskó sütőpor, 1 zacskó cukrozott narancshéj, 20 deka tortabevonó, 1 kanál liszt.

Elkészítése: a kétszersültet és a mandulát finomra ledaráljuk, összekeverjük, és hozzáadjuk a sütőport. A csokoládét finomra lereszeljük. A datolyát (néhány, a torta díszítéséhez félretett szem kivételével) apróra vágjuk, majd a lisztben megforgatjuk. A vajat a cukrozott narancshéjjal és a cukorral habosra keverjük, és egyenként hozzáadjuk a hat tojás sárgáját. Végül összekeverjük a finomra őrölt kétszersült-mandula eleggyel. A tojásfehérjét kemény habbá verve, a datolyával és a csokoládéval felváltva, a tésztához adjuk. Vajjal kikent, morzsával meghintett tortaformában, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Ha kihűlt, a tortabevonóval bevonjuk, tetejét néhány datolyával díszítjük.

Narancsos csokoládétorta

Hozzávalók: 25 deka keserűcsokoládé, 6 tojás, 15 deka cukor, 15 deka liszt, 15 deka vaj, 15 deka cukrozott narancshéj, fél deci narancslikőr.

Elkészítése: daraboljuk fel a cukrozott narancshéjat, és áztassuk be a likőrbe. Olvasszuk fel vízgőz fölött a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, és keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a cukorral felvert tojások sárgáját. A tojások fehérjét verjük habbá, és óvatosan keverjük a masszába. Szitáljuk bele a lisztet, majd óvatosan elkeverve öntsük kivajazott tortaformába, szórjuk meg a narancsdarabkákkal, és közepes sütőben süssük 30-35 percig.

Diós-fahéjas csokoládétorta

Hozzávalók: 25 deka liszt, 30 deka porcukor, 7 tojás, 6 deci tej, 1,5 deci tejszín, 1 csomag sütőpor, 1 deka őrölt fahéj, 15 deka durvára tört és 15 deka finomra őrölt pirított dió, 20 deka étcsokoládé, 1 csomag főzni való vaníliás pudingpor, fél deci rum, 1 kávéskanál olaj, 2 deka zselatinpor, 10 szép dióbél.

Elkészítése: 5 tojás sárgáját 20 deka cukorral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral jól elkevert lisztet, 2 deci tejet, a fahéjat, a rum felét, és jól összedolgozzuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, 5 deka étcsokoládét lereszelünk, amelyet a pörkölt dióval együtt lassan a tésztához keverünk. Rövid pihentetés után a tésztát vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük, és kisütjük. A krémhez a 4 deci tejben sűrű krémmé főzzük a pudingport, majd hozzáadjuk a 2 tojást és a darált diót, a maradék rummal ízesítjük, a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a diókrémhez, végül a feloldott zselatint belecsorgatjuk. A tortalapot három korongra vágjuk, kettőt megkenünk a krémmel, majd egymásra rakjuk őket. Tetejét és oldalát megkenjük vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval (amelybe belekeverjük az 1 kávéskanál olajat), majd a tetejét félig olvasztott csokoládéba mártott diószemekkel díszítjük.

Konyha és Fürdő Piac 2005/ dec.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.