- 1 liba- vagy kacsmáj
- libaháj (ugyanannyi súlya legyen, mint a májnak!)
- kb. 1 l tej
- 1 vöröshagyma
- 10-12 gerezd fokhagyma
- 1 ek őrölt pirospaprika
- só
Hozzávalók:
Tegyük a májat egy tálba, öntsük rá a tejet, és rakjuk be a hűtőbe egy éjszakára. Reggel vegyük ki, itatgassuk le róla a tejet, és sütés előtt hagyjuk, hogy kb. 20 perc alatt felvegye a konyha hőmérsékletét. Ezalatt a hájat diónyi kockákra vágjuk (használjunk jól megélezett kést!). Egy mélyebb serpenyőbe vagy teflonos fazékba öntsünk 2 evőkanálnyi vizet, kezdjük melegíteni, rögtön dobjuk rá a a hájat, és süssük ki. A fincsi tepertőket a végén szűrőlapáttal kiszedjük (jó lesz reggelire vagy vacsihoz!). A májat domborúbb felével a maradék zsírba rakjuk. Hozzáadjuk a meghámozott, negyedekbe vágott vöröshagymát és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Fedjük le, és közepes lángon egy nagyjából 60 dkg-os májat süssünk hét percig. Óvatosan fordítsuk meg, nagyobb lángon süssük újabb hét percig, de már fedő nélkül.
Készítsük elő a csészéket, csatos üvegeket vagy egy nagyobb tálat a májnak, és "ágyazzunk meg" neki! Az edénykék aljára szórjuk kis sót, némi pirospaprikát, mindegyikbe tegyünk egy kis libamájat, öntsük le zsírjával, és most jön a csavar! A fokhagymagerezdekből nyomkodjuk ki édes belsejüket, és tegyünk belőle egy-kettőt a kisebb edényekbe, és persze a nagyobb tálba is. Hagyjuk kihűlni, majd fedjük le, és díszítsük karácsonyi papírkákkal, fenyőággal vagy ami épp eszünkbe jut! Ezzel minden pasit meg lehet fogni!
Kellemes ünnepeket!
Akár még most is neki lehet állni elkészíteni ezt a nagy ünnepi klasszikust, ezúttal Kata receptjének köszönhetően cukormentesen, hogy azok is megkóstolhassák, akik cukormentes életet folytatnak.