Életforma.hu

GASZTRO

Két magyar étterem is Michelin-csillagot kapott

Tegnap jelent meg a Michelin Guide Budapest 2021-es kiadványa, amiből kiderült, hogy az Essência és a SALT nevű éttermek elnyerték a gasztronómiai legmagasabb kitüntetését, azaz a Michelin csillagot.

Két újabb magyar étterem is elnyerte azt a megtiszteltetést, hogy a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Stand, és a Bábel mellé csatlakozzanak a Michelin-csillaggal rendelkező éttermek listáján. Az időközben bezárt Onyx étterem sajnos mindkét csillagát elveszítette.

Essência

Desszert az Essência-ban (Foto: Essência Restaurant - Tiago & Éva)

Az Essênciát Tiago Sabarigo és felesége Éva vezeti. Tiago portugál származású séf, Éva a társtulajdonos pedig magyar, közös munkájuk eredményeként egy csodálatos fúziós konyha jött létre. Az étlapon mindkét nemzet ételei helyet kaptak. Az ételek fantasztikusak, a kiszolgálás figyelmes, a helység elülső részén a nyitott konyhán keresztül a vendégek a szakácsokat láthatják munka közben.

SALT

SALT bárányfartő fogása (Foto: SALT Budapest)

Ez a kifinomult étterem egy butikhotelben található, és itt is van látványkonyha. Tóth Szilárd séf-tulajdonos bonyolult, de igényesen elkészített ételeket szolgál fel. Sok klasszikus magyar fogás megtalálható náluk, de mindegyik felfrissített recepttel érkezik a tányérra. A fenntartható gasztronómia iránt elkötelezett SALT a Michelin zöld kezdeményezés elismeréseként kapta meg a csillagot. Utóbbit olyan éttermek kapják, amelyekről a bíráló bizottság megállapítja, hogy pozitív lépéseket tesznek a fenntartható munkahelyek és a környezet érdekében.

„Mindkét étterem csodálatos példa Budapest dinamikus éttermi jelenetére. Nemcsak fantasztikus ételeket kínálnak, hanem egy kicsit mást is csinálnak, de úgy, hogy közben tiszteletben tartják Magyarország kulináris hagyományait ”

-mondta Gwendal Poullennec, a Michelin Guides nemzetközi igazgatója.

A Michelin Budapest 2021 útmutatója idén csak digitális formában jelenik meg. A bírák a pandémia miatt hosszabb ideig dolgoztak az éttermek kiválasztásán, de a Michelin ellenőrei ugyanazt a módszertant alkalmazták, és ugyanazokat a szabványokat keresték, mint bármelyik évben.

Az elmúlt 18 hónap rendkívül nehéz volt a vendéglátóipar számára szerte a világon. Gondolatban azokkal vagyunk, akik a járvány miatt szenvedtek. A Michelin Guide többről szól, mint pusztán a legjobb szakácsok elismeréséről. Arról szól, hogy szélesebb közönség elé tárjuk az étteremipar egészének kemény munkáját és elkötelezettségét.

Idén is felkerült néhány magyarországi étterem a Michelin ítészek által ajánlott helyek közé. Ők a következő éttermek lettek:

  • Hoppá! Bistro
  • Félix
  • Stand25 Bisztró
  • Spago by Wolfgang Puck
  • Rumour
  • Pasztell

És hogy milyenek Budapest éttermei a Michelin Guides nemzetközi igazgatója szerint?

Budapest csodálatos éttermek széles választékát kínálja, sokféle stílusban és sokféle árkategóriában. Egyes éttermeket helyi szakácsok és vendéglősök vezetnek, másokat olyanok, akik külföldön szereztek tapasztalatokat, és most visszatértek hazájukba. Ez adja a város erejét, ígéretes jövő áll még Budapest előtt.

Gratulálunk az új csillagot elnyerő éttermeknek! 

forrás

Tegnap jelent meg a Michelin Guide Budapest 2021-es kiadványa, amiből kiderült, hogy az Essência és a SALT nevű éttermek elnyerték a gasztronómiai legmagasabb kitüntetését, azaz a Michelin csillagot.

 

Még több gasztronómia cikket itt olvashatsz:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.