Életforma.hu

GASZTRO

Tahinikrém zabropogóssal

Kevés munkával, kevés hozzávalóból készítettük a képeken látható vendégváró nassolnivalókat. Néha a legegyszerűbb ételek a legkapósabbak, legfinomabbak. A zabropogós önmagában is megállja a helyét, nagyon finom, ropogós, a bolti ropit vagy más apró, sós rágcsálnivalókat is ki lehet váltani vele. A tahinikrém sokoldalúan felhasználható, mártogatósnak, tésztaszószként, salátaöntetként, burgerek díszítőjeként és ízesítőjeként egyaránt felhasználható.

Tahini, vagyis szezámpaszta
A tahini pirított és finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet egy kevés olívaolaj segítségével kevernek megfelelő állagúra, és elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak.

Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló ahhoz, viszont nagy előnye, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.

Számos egészséges tápanyagot tartalmaz, dióízű paszta, sokféleképpen fogyasztható.

Tahinikrém zabropogóssal, Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók:

1/2 bögre áztatott kesudió

3 evőkanál tahinipaszta

1 nagy facsarásnyi citromlé

annyi zöldséglé vagy rizskrém / növényi tej, hogy jól vigye a turmix (kb. 1-1.5 dl)

, ha szükséges

Elkészítés:

A fenti hozzávalókat turmixoljuk össze, annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű, nehezen folyós krémet kapjunk. Minden turmix más, kinek-kinek magának kell eldöntenie, hogy milyen sűrűségű pépet képes a gépe megturmixolni. Keverő-darabológépben is elkészíthető a krém, de az esetben nem lesz olyan tükörsima a krémünk.

A zabropogós hozzávalói:

2 bögre zabpehely

1 kis közepes reszelt cukkini

2 evőkanál szilárd kókuszzsír / növényi margarin

1 kávéskanál őrölt kömény

1 kávéskanál sütőpor / 1 kávéskanál szódabikarbóna + egy facsarásnyi citromlé

1 mokkáskanál fokhagymapor

1/2 kávéskanál só / esetleg több

Töltött padlizsán
Felsorolni sem lehet szinte, mennyi csodás töltelékkel gazdagíthatjuk a padlizsánt a hústól kezdve a zöldségeken át. Ez egy egészséges változat tofuval és barna rizzsel.

Elkészítés:

1. A zabpelyhet őröljük kissé apróbbra, de semmiképpen ne lisztté. Azt is megtehetjük, hogy 1 bögre zabpehelylisztet és egy bögre aprószemű zabpelyhet vegyítünk, de az első variáció kellemesebb konzisztenciát ad.

2. Az őrölt zabpehelyben morzsoljuk el a kókuszzsírt.

Adjuk hozzá a reszelt cukkinit, a sót és a fűszereket. Először úgy tűnik, mintha száraz lenne a keverék, de kevés nyomkorászás után a cukkini levet ereszt és összeáll a tészta. Ne gyötörjük agyon, éppen csak összeálljon.

Sült fokhagymás humusz – egyszerűen
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető krém. Most egy olyan humuszváltozatot mutatunk be, amelyben nagy adag sült fokhagyma van, de nem a sütőben sütöttük hozzá a fokhagymát. Ízekben gazdag, nagyon finom, a humuszrajongók nagyon fogják szeretni – írja a bulkshop.hu.

3. Egy papírral bélelt, hagyományos nagyságú tepsiben terítsük szét a masszát vékonyan, és 180 fokos sütőben süssük 15 percig, amíg a teteje megpirul. Vegyük le a hőmérsékletet a lehető legalacsonyabbra, ahol a tészta már nem sül, csak szárad. (50 fok). Szárítsuk ropogósra, szinte zörgősre.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.