Életforma.hu

GASZTRO

Tejszínes-mustáros csirkemell zöldségekkel

Miért ezt ajánljuk? Mert most már biztos, hogy idén is lesz tavasz, amikor az ember a téli nehéz étkek után valami könnyebbre és frissebbre vágyik, és ez a recept pont ilyen. Ráadásul a Piac & Profit Kiadó által megjelentetett könyvből való, amelyben Demcsák Zsuzsa osztja meg hasznos és nagyon is gyakorlatias tapasztalatait az olvasókkal. Az eredmény pedig sok-sok egyszerűen, méghozzá igen rövid idő alatt elkészíthető finom fogás.

Hozzávalók: 20 deka filézett csirkemell, 1 cukkíni, 1 sárgarépa, 5 deka borsó, egy marék snidling, 1 evőkanál tejszín, fél evőkanál mustár, 1 evőkanál olaj, só, bors.


A különféle zöldségek táplálkozástani előnyeiről már sokszor írtunk e hasábokon, ezért most a csirkehúsnak szentelünk egy kis figyelmet. Az közismert, hogy a hús létfontosságú táplálék – még akkor is, ha különféle étkezési irányzatokban ma kisebb hangsúllyal szerepel –, fontos szerepe van az ember fehérjeszükségletének kielégítésében, ami többek között azért lényeges, mert megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék hiányában a szervezet immunrendszere leromlik. Az emberi szervezet az élelmiszer-fehérjéket aminosavakra bontja, és ebből építi fel saját fehérjéit. A húsokban esszenciális aminosavakat is megfelelő arányban vannak, ami azért fontos, mert ezeket kívülről, a táplálékkal kell bevinni, a szervezet más úton nem képes előállítani. A baromfiban kedvező az aminosavak aránya, viszont jóval kevésbé zsíros, mint más húsok, energiatartalma is csekélyebb. A csirkehús könnyen emészthető, fehérjetartalma igen magas – 10 dekában 21–25 gramm – és teljes értékű, B-vitamin-tartalma jelentős, emellett ásványi anyagokban – elsősorban nátriumban és káliumban – is gazdag, így hát igazán megérdemelt helye lehet a tányérunkban. Ráadásul sokféleképpen elkészíthető, nem véletlen, hogy a magyar és a nemzetközi konyhában is igen kedvelt alapanyag.

A zöldséges csirkemellet – mint az receptkönyvében olvasható – Demcsák Zsuzsa így készíti el:
-„Felteszek egy lábasban vizet forrni, a sütőt pedig előmelegítem 180 fokra. A csirkemellszeleteket forró olajon mind a két oldalukon 2-2 percig sütöm. Megmosom, meghámozom és feldarabolom a cukkínit és a sárgarépát, majd bedobom a lobogó forró vízbe, és a borsóval együtt 3-4 percig főzöm őket. (Ebbe a vízbe lehet egy kis ételízesítőt is tenni.) Amíg a zöldségek főnek, egy tálban összekeverem a mustárt, az olajat és a tejszínt. A mind a két oldalán kisütött csirkét jól bekenem ezzel a keverékkel, majd a serpenyőből visszamaradt olajat egy tepsibe öntöm, ráfektetem a tejszínes csirkemelleket, és beborítom a zöldségekkel. 10 percig alufólia alatt sütöm, ízlés szerint megszórható még egy kis snidlinggel vagy más fűszerrel.”

– k –
Fotó: Fényes Gábor


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.