- 6 keménytojás (én mindig 1-2-vel többet főzök, ha valamelyik megrepedne, kifolyna)
- 2 ek jól kenhető vaj
- 3 ek 20 %-os tejföl
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- 1 olajos szardínia (gerincét kiveszem)
- 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
- pár csepp citromlé
- só, frissen őrölt bors - ízlés szerint
díszítéshez:
kígyóuborka, salátalevelek retek vagy kicsi paradicsom
Elkészítés:
Keményre főzöm a tojásokat, kihűtöm, megpucolom, majd kettévágom azokat. A sárgájukat kikaparom, majd egy keverőtálba rakom. Jöhet hozzá az összes többi alkatrész. Először villával áttöröm, majd munkára fogom a jó öreg NDK-s gépi habverőt, és alaposan kikeverem addig, amíg igazán ízletes lesz. Természetesen adhatsz hozzá még egy kis vajat borsot, halat vagy tejfölt, ahogy finomabbnak érzed. Ha kevésnek tartod a krémet, egy fej, krumplipürének használatos főtt burgonyát is jól belekeverhetsz. Habzsákba töltöd, és a legnagyobb csillagzatú rózsával a fehérjékbe töltöd. Tetejét félig kettévágott, majd megtekert, vékony kígyóuborka szeletekkel díszítem. Salátaágyon, vagy nagyon nagy szemű sókristályon tálalom.
Vidám, meghitt ünnepet és jó étvágyat!
Édesanya minden december 24-én délben mákos gubát készített. Mi, gyerekek meg egyenesen imádtuk! Gyors, könnyű fogás a háziasszonynak is, különösen, amikor már mindenki az ünnepi vacsorára készül. Szóval nagyon fincsi, ráadásul nagyon egészséges! A hölgyeknek amúgy is ajánlom a mák miatt! Ez az ici-pici fekete kis mákszem a legnagyobb doktora a csontképzésnek! És ez nem vicc! Ünnepeljünk tehát a mákkal!