Egészséges étkezés cikkek
Így győzd le a tavaszi fáradtságot!
Végre itt a várva várt tavasz, a melegebb idő és a napsütés. Igen ám, de hiába a természet újjáéledése, sok emberen pont ilyenkor lesz úrrá a jól ismert tavaszi fáradtság. Hogy miért, és mit lehet ellene tenni – összegyűjtöttük!

Makrobiotika: ételeink harmóniája
A makrobiotika életmód, amely a testi, lelki és szellemi egyensúly elérését célozza. Eszköz, amely segít, hogy a természet rendjéhez igazodva éljük életünket, megteremtve ezáltal mind az érzelmi, mind a fizikai jólétet.
Stressz ellen enni? Segíthet!
Hogy evéssel csökkentsük a stresszt? Miért ne! Persze egyáltalán nem hatalmas csokitorták folyamatos bekebelezésére biztatunk. De van rá mód, hogy táplálkozással egészségesen csökkentsük a feszültséget.

Most megtudhatod, mit reggeliznek a sztárok!
Reggelizz úgy, mint egy király! Vagy inkább úgy, mint egy celeb? Az biztos, hogy a szakemberek egybehangzó véleménye szerint a legfontosabb étkezés a reggeli, ami a napi energiabevitel ötödét kell hogy adja. És ezt a celebek is tudják.
8 étel, ami csökkenti a szorongást!
Gyakran vagy fáradt és stresszes? Bizonyos ételek amellett, hogy segítik a fogyókúrádat, hatékonyan szüntetik meg a szorongást, és megelőzik az idegrendszer fáradtságát!

Túletted magad? Ez segít!
Az ünnepi időszakban különösen sokan hajlamosak a túlevésre, túl sok édesség és alkohol fogyasztására, ráadásul sokak esetében a napi rutin sem sokkal egészségesebb... Ha a túlevés nem is egészséges, néha mindenkivel megesik. Káros hatásai viszont csökkenthetők!
Rakott krumpli egy kis csavarral!
Ha szakítani akarsz a karácsonyi menük nehéz ételeivel és egy különleges zöldséges ételre vársz, akkor próbáld ki ezt a nem mindennapi receptet. nem fogod megbánni!

Édes élet és egészség
Amíg mértékkel eszünk sütit, csokit, nincs semmi baj: az édesség finom, és a kedélyállapotot is javítja. Ám a szervezet napi szénhidrátszükségletét a cukros-csokis ételek helyett inkább a természet kínálta gyümölcsökből, zöldségekből fedezzük.

Diétával a magas vérnyomás ellen
A magas vérnyomás Magyarországon népbetegségnek számít, ráadásul olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus. Bár a rendszeres orvosi konzultáció és kezelés elengedhetetlen a hipertóniában szenvedőknek, azonban a betegek emellett étkezésükkel is sokat tehetnek az állapotukért. Hogy milyen diétát érdemes követniük, arról Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt.

Zöldségből a magyart szeretjük
Gyakorlatilag minden harmadik bevásárló kosárba kerül a két terménycsoport valamelyikéből. Az őszi és téli időszakban talán felértékelődő zöldségek vásárlásának havi eloszlása egyenletesebb, gyümölcsre legtöbbet júliusban és augusztusban költenek a fogyasztók.
Ez lesz az új évszázad cukra?
A sztíviát évszázadok óta fogyasztják természetes eredetű édesítőszerként. Ma már a nagy tisztaságú sztívialevél kivonatot használja az élelmiszeripar, élelmiszerekben és italokban egyaránt megtalálható szerte a világon.
Így győzhetünk a fáradtság ellen!
Stressz, rohanás, fáradság, kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, légszennyezettség, sötét, borús napok – mind jelentősen ronthatják szervezetünk védőbástyájának a teljesítményét. A különféle méreganyagok is az immunrendszer ellen dolgoznak: serkentik a kártékony szabadgyökök kialakulását, csökkentik a táplálékkal bevitt ásványi sók és vitaminok hatását. Épp ezért figyeljünk arra, hogy az őszi-téli influenzás időszakban bőven jussanak a szervezetünkbe immunerősítő vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok!
Zsíros, sós, mégis egészséges. Mi az?
A sajtok alapvető összetevője a zsír és a só, amelyek nem éppen az első helyen szoktak szerepelni az egészséges tápanyagok listáján, de ha pár szempontot figyelembe veszünk a választásnál, a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részei lehetnek.
Ezt tehetjük Jamie Oliver szerint a jobb menzáért
A brit szakács 2001-ben indította el az „Étel Forradalom” nevű kampányát, miután szembesült gyermeke iskolájában lévő menzai állapotokkal. Van néhány jó tanácsa a magyar szülőknek is!
Kávézzunk a jó emésztésért!
Habár a kávé lehetséges egészségügyi hatásairól folyó vita a 90-es évek óta tart, csak napjainkban merült fel, hogy a kávé az emésztőrendszer természetes élőflórájára is hatással van. A tápcsatornában élő mikroflóra meghatározó szerepet játszik az emberi táplálkozásban és az egészségben, illetve feltehetőleg a kávé számos hatása az emberi emésztésben és anyagcserében részt vevő baktériumok számára tápanyagként szolgáló kávéösszetevőknek tulajdonítható.
Könnyű, nyári ínyencfalat: meggyleves
A nagy melegben leginkább könnyű leveseket érdemes fogyasztanunk, a meggynek pedig éppen szezonja van, így a piacon is jó áron kaphatunk friss alapanyagot. A menzás meggyleveshez képest azonban receptünk jóval pikánsabb, tehát csak vigyázat!
Tésztát az egészséges táplálkozás jegyében!
Napjainkban az egészséges életmód divattá vált. Kis túlzással bármerre járunk, az egészséges táplálkozást és életmódot megcélzó termékekbe botlunk. Ami a magyar emberek egészségi állapotát tekintve örömteli tendencia. Ugyanakkor nagyon sok tévhit és helytelen információ is kering a köztudatban, ami nagyon megnehezíti a téma iránt érdeklődők helyzetét.
Kiegyensúlyozott táplálkozás – Mit egyen a gyerek?
Bár nem kérdés, hogy a szülők mindig a legjobbat szeretnék a gyerekeiknek, ennek ellenére sok az ismerethiányból fakadó tévedés és rossz gyakorlat, ha a kicsik megfelelő táplálásáról van szó. A csemeték megfelelő fejlődéséhez és kiegyensúlyozott étrendjéhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen, változatosan étkezzenek - ez szakemberek szerint megalapozza felnőttkoruk étkezési szokásait is.
Kikre veszélyes a kánikula
Nagyobb odafigyelést igényelnek ilyenkor a gyerekek, idősek, várandós nők, hiszen ők érzékenyebbek a melegre, valamint terhesség és szoptatás idején megnő a szükséges folyadék mennyisége.
Mit és mennyit igyunk a tikkasztóan forró napokon?
Nyári időben folyadékszükségletünk nagymértékben nőhet, a körülményektől, a fizikai munkától, testfelülettől függően akár 4-5 litert (vagy akár többet) is könnyedén elfogyasztunk ilyenkor.
Játékosság és több gabona kell a konyhába
Válogatós, csak nassolna, nem eszik elég zöldséget, teljes értékű gabona helyett pogácsát akar - a legtöbb édesanyának ez mindennapos probléma. Ugyanakkor a szülők felelőssége, hogy a helyes ételválasztást, étkezési ritmust és ízlést a kezdeti években tudatosan kialakítsák. Egy brit szakértői csapat bizonyította, hogy fantáziával, játékosan mindent meg lehet kedveltetni a kicsikkel is.