ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS
Nem elég a retek, a káposzta, meg a narancs
Étrend-kiegészítésre azért van szükségünk, mert normál táplálkozással nem visszük be a megfelelő minőségű tápanyagokat a megfelelő mennyiségben. Ez a mai étkezési szokások mellett egész évben érvényes, de az év hidegebb időszakában jellemző. Késő ősztől tavaszig sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, melynek következményeként jóval kevesebb mikrotápanyag jut be szervezetünkbe.
A télen hozzáférhető – főleg déli – gyümölcsök a szállítás és tárolás során sokat veszítenek vitamintartalmukból, sőt tartósítószerekkel szennyezettek. Ilyenkor mindenképp szükség van kiegészítésre, amellyel számos heveny betegség megelőzhető.
Mi változik tavasszal?
A jó idő beköszöntével több zöldség kerül az asztalunkra. Ne feledjük azonban, hogy ezek a primőr zöldségek még nem láttak sok természetes napfényt. A gyümölcsöknek pedig még itt sincs a szezonja, így azok nagy tárolóházakból kerülnek asztalunkra.
Mindkét esetben igaz, hogy a növények messze nem érték még el azt a minőséget, amely elvileg adná a vitaminok megfelelő bevitelét. Ezekben a növényekben ráadásul sokkal magasabb az olyan mezőgazdasági mérgek mennyisége, melyek eltávolítása plusz terhet ró szervezetünkre. Így az épphogy megfelelő szinten levő vitaminkészleteink tovább csappannak.
Mi lesz a bőrünkkel böjt idején?
Hamvazószerdától nagyszombat éjfélig böjtölünk a hagyomány szerint, és ha néha meginognánk, elég, ha arra a sok pozitív hatásra gondolunk, amely a böjttel együtt jár. Ahogy megtisztulunk, szinte a gondolkodásunk is felfrissül, és tisztábban látunk sok mindent magunk körül, de a legfőbb hozadék mégiscsak az, hogy jót teszünk ízületeinknek, csökken a koleszterinszintünk, stabilizálódik a vérnyomásunk, erősödik az immunrendszerünk. És mivel a bőr az egyik legfontosabb kiválasztószervünk, nem mellékesen a bőrünk állapota is szebb lehet egy böjti időszak után. Mivel több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, és jobban figyelünk a folyadékbevitelre is, ezt a bőrünk állapota is meghálálja.
Meddig szedjünk vitamint?
A mai tipikus táplálkozás sok életbevágóan fontos vitaminból a minimális szintet sem adja meg a szervezetnek. Kalciumból, magnéziumból, cinkből, mangánból, B6-vitaminból, D-vitaminból és Omega 3 zsírsavból az emberek nagy része nem viszi be a megfelelő mennyiséget. Ezen említett tápanyagok csak a legnyilvánvalóbbak. Tovább rontja a helyzetet, hogy a különböző problémáink miatt folyamatosan diétázunk. A fogyókúrák, a tiszta vegetáriánus diéták a fehérje, zsír és szénhidrát megszorító diéták mind-mind különböző mikrotápanyagoktól fosztják meg szervezetünket.
A magyarok körében igen magas a D-vitamin hiány aránya, pedig ez a vitamin nem csak a Kalcium felszívódásához és beépüléséhez szükséges, de fontos tumormegelőző faktor is, és befolyásolja hangulatunkat. Ez az adat ráadásul nemcsak a téli hónapokra érvényes.
Hozzászólás zárolva.