Szilva chutney
Hozzávalók
- 2. 5 kg szilva
- 1/2 kg lilahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg barna cukor
- 4 ek olívaolaj
- 100 ml balzsamecet (vagy más gyümölcsecet)
- 2-3 csillagánizs
- 1-2 tk friss gyömbér
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 tk mustármag
- 2 tk rózsabors
- 1 tk koriandermag
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
- 1 kk. só
- opcionálisan chili pehely
Elkészítés
A szilvát mosd meg, magozd ki és vágd kisebb darabokra. A hagymákat pucold meg és vágd apró kockára. A fokhagymát szeleteld vékonyra. A gyömbér héját egy kanállal távolítsd el, majd reszeld le. Az olajra dobd rá a hagymát és a fokhagymát. Ha megfonnyadt, öntsd rá az ecetet – hagyd, hogy kicsit karamellizálódjon. Jöhet hozzá a szilva, az összes fűszer, valamint a cukor. Főzd addig, amíg kellemesen sűrű állagot kapsz. Nem kell szétfőzni, ez nem lekvár! A chutney úgy jó, ha darabos. Kóstold meg, ha kell ízesíts kedved szerint, majd forrón töltsd üvegekbe (kb. 5 kisebb üvegnyi lesz). Tedd rá a tetejét, állítsd fejre és ha kihűlt, kész is.
Tipp: Ha valamelyik fűszert nem kedveled, hagyd ki és használj helyette valami mást, de tartsd szem előtt, hogy a chutney lényege az ízek kavalkádja.
- Fűszeres szilvalevesünket próbáltad már?
Hozzászólás zárolva.