Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve
Ez egy bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, „gyors kaja”. Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat. Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehet gyári pestó is, vagy akár egy fűszerkeverék, jó sok kaporral. Somogyi Zoltán Max két éhes szájra tervezte ezt a halas csodát.
Hozzávalók:
- 4 szép szelet halfilé
- 2-3 ek (cukkíni) pestó
- 1 adag besamel mártás
- 10-12 dkg reszelt félkemény sajt ( pl. gouda, trappista, edami…)
- só, bors, olaj
Besamel mártás:
- 5 dkg vaj
- 3 ek liszt
- 0,5 liter tej
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Először elkészítem a besamel mártást. A tejet felforralom, a vajat felolvasztom, majd a liszttel készítek egy világos rántást, amit habverővel kevergetve, a forró tejet adagolva, krémesre főzök. Ízesítem, és pár pillanat bugyogtatás után lezárom. A halakat egy kis só-bors keverékkel ízesítem, de vigyázzunk, mert a pestó is fűszeres, és a besamelt is ízesítettük. A halfiléket megkenem a pestóval. Olajozott tűzálló tálra teritem, majd betakarom a mártás felével. Erre jöhet a reszelt sajt 1/3 része, majd újra hal. Rásimítom a maradék mártást, és megszórom a sajttal. Előmelegített sütőben, 165 c°-on, 25-30 perc alatt, szép pirosra sütöm. Érdemes egy kicsit hagyni állni, úgy könyebb tálalni.
Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával
Leginkább karácsonykor esznek a magyarok halat, pedig többet kellene, mert nagyon egészséges! Egri húsimádó barátunk receptje szerintem farsangkor is megállja a helyét. Saját bevallása szerint ez a halpaprikás nem saját kútfőből, hanem több recept összegyúrásából született − de állítja, garantált a siker − már annak, aki szereti a halhúst.
Hozzászólás zárolva.