Bulgur rizottó
A bulgurról csak nagyon röviden: búzatöret, elsősorban a közel-keleti és a török konyha kedvelt körete, az utóbbi időben nálunk is egyre népszerűbb. Köleshez hasonlóan ez is ősi szuper gabona, legrégebbi nyomok szerint már 8000 éve fogyasztjuk.
Hozzávalók (kb 4 adaghoz)
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
fél csokor friss petrezselyem
4 evőkanál olívaolaj
1 ek. fűszerpaprika
1 csirkemell
1 tk. oregano
1 tk. bazsalikom
0,5 liter zöldségalaplé
1,5 dl száraz fehérbor
1 evőkanál paradicsompüré
250 g bulgur
tálaláshoz ízlés szerint parmezán sajt
petrezselyem, vagy bazsalikom
Elkészítés:
Az olívaolajon a hagymát üvegesre pirítom, majd fokhagymával együtt alacsonyabb lángon még 1 percig kevergetem. Lehúzom a tűzről, majd hozzáadom a fűszerpaprikát is. Hozzáadom a kockára vágott csirkemellet, kérget sütök rá, majd felöntöm egy kevés alaplével és 2-3 percig főzöm.
Hozzáadom a bulgur,t és felöntöm a borral, majd folyamatosan keverem, amíg a bor el nem fő. Mehet bele a paradicsompüré és ismét felöntöm egy kevés alaplével. Az alaplé folyamatos adagolása mellett megfőzöm a bulgurt.
A végén hozzáadom a friss petrezselymet, tálaláskor reszelt parmezánnal és még egy kevés petrezselyemmel teszem még izgalmasabbá. Kata további receptjei itt.
Hozzászólás zárolva.